Autóipari ötleteket választottak ki

A Startup Campus program kecskeméti állomásán autóipari ötleteket  választottak ki. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott Startup Campus  program keretében innovációs ötletversenyt és inkubációs workshop-ot szervezett a Kecskeméti Főiskolán az MKB Consulting hallgatók, kutatók és startupok számára. A szervezők az intelligens gyártás, az ipar 4.0, illetve az IoT (Internet of Things) köréből vártak ötleteket. A legjobbnak ítélt ötletek bekerülnek a Kecskeméti Főiskolával közösen indított inkubációs programba, amelynek célja az induló vállalkozások piacra vitele.

A workshop-on a tizenegy jelentkezőből négy csapat ötleteit dolgozta fel és értékelte a zsűri. A közös munka az üzletépítés alapjainak megismerésén túl kiterjedt a csapatépítésre, az egyes kompetenciák azonosítására és súlyozására, illetve a különböző, az innovációhoz szükséges humán tényezők feltárására. Az együttműködés a jövőben az ötletgazdákkal külön-külön folytatódik: az MKB Consulting inkubációs szolgáltatásai az anyagi támogatáson felül kiterjednek szakértők, fizikai háttér, illetve befektetésre ösztönző segítség nyújtására is.

A továbbfejlesztésre kiválasztott projektek:
• A KEFO Motostudent (Tímár Attila) ötlete a motorkerékpárok menettulajdonságát javítaná egy futómű fejlesztéssel, amely megakadályozná, hogy a motor fékezéskor bólintson.
• Szödényi Zoltán fejlesztése az elektromos autók hatótávolságát hivatott növelni egy elektromos utánfutó formájában, amely nemcsak tárolná, de termelné is a „gazda jármű” számára a nagyobb utazótávolsághoz szükséges energiát.
• Nyíri Tibor és Pillmann László Clean Dimension Unit névre hallgató innovációja a motorok hatékonyságát növelné, így csökkentve a kibocsátást. A már szabadalmaztatott, a motorokba utólag is beépíthető szerkezet prototípusa is elkészült, a Kecskeméti Főiskola motorlaborjában tervezik az első méréseket.
• Sztahora Dániel ötlete egy mobil applikáció, amely vezetéstechnikai trénerként segítené az autóvezetőt a tudatosabb, így biztonságosabb vezetési képesség elsajátításában. A márkafüggetlen applikáció a vezetés során azonnali és folyamatos visszajelzést, illetve figyelmeztetést ad a mobilkészülék kamerája és a jármű mozgásának adatai alapján.