Csehországot az ABB villanyozza fel

Az ABB nyerte azt a pályázatot, amelyet az országos elektromobilitás projekt keretében a ČEZ (Cseh Elektromos Művek) írt ki Csehországban telepítendő, elektromos autók töltésére szolgáló nyilvános gyorstöltő állomások szállítására. A ČEZ ezzel a beruházással rövid időn belül megduplázhatja az ország területén a berendezések számát.A hazánkban villámtöltő néven is ismert ABB gyorstöltőkkel nem egészen fél óra alatt 80 százalékos töltöttségi szintre hozható egy elektromos autók akkumulátora.

A nyilvános gyorstöltő állomások egy részét még ez év közepén telepítik, ami jelentősen javítja az elektromos autózás feltételeit Csehországban. A villamosművek hat évre szóló szerződést kötött az ABB-vel, melynek keretében a cég szállítja és szervizeli a legnagyobb hazai üzemeltető töltési infrastruktúra hálózatának gyorstöltő állomásait, jelenleg 57 nyilvános töltőállomást üzemeltet, amelyből 10 gyorstöltő.

A gyorstöltő állomás DC csatlakozókkal, CHAdeMO és CCS töltési szabványokkal van ellátva, melyek akár 50 kW teljesítményű töltési teljesítményre képesek. Rendelkezésre áll továbbá AC töltés is standard csatlakozóval, mely max. 22 kW teljesítményű töltési folyamatot tesz lehetővé. A felhasználó a töltésnél egyedülálló átalányfizetésen alapuló ID kártya segítségével azonosítja magát. A hagyományos töltőhálózat használatának havi átalánydíja 150 cseh korona, az év második felétől ez a díj a gyorstöltő állomásokra is vonatkozik majd.

Az elektromobilitás trendi

Csehországban eddig több mint ezer elektromos autót vettek nyilvántartásba, ezekből körülbelül negyven a ČEZ elektromobilitás projekthez kapcsolódik. Európa más, fejlett országaihoz hasonlóan, az e-mobilitás a Cseh Köztársaságban is elsősorban a városi közlekedés mindennapi részévé válik, ugyanez a tendencia tapasztalható az elektromos autók értékesítésében és szervizelésében is.

ABB e-car toltes

A ČEZ elektromobilitás projekt országos szinten 50 partnerrel működik együtt, melyek között találhatók autógyárak, kereskedelmi társaságok, minisztériumok, önkormányzatok, bevásárlóközpontok, de más intézmények, például két cseh nemzeti park is. Csehországban 2016 január és március között 53 új elektromos autót regisztráltak, tavaly országos szinten összesen 367 új elektromos autót vettek nyilvántartásba.

2015-ben Csehországban a legkeresettebb e-autó márkák a Volkswagen, Nissan, BMW és a Tesla voltak.