220 munkahelyet hoz létre a Mondi

A brit tulajdonú Mondi Kft. 13 milliárd forintos beruházással 220 új munkahelyet hoz létre Békéscsabán, a csomagolóipari cég fejlesztéséhez a kormány 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter hozzátette: a beruházás része a jelenlegi üzem felújítása, új technológiájú gépsorok üzembe állítása, új üzemcsarnokok, raktár és logisztikai központ építése.    Elmondta, a magyar-brit gazdasági együttműködésben is előrelépést jelent a megállapodás, Nagy-Britannia, a brit vállalatok az ötödik legjelentősebb befektetők Magyarországon. A két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 15 százalékos növekedéssel elérte az ötmilliárd eurót – ismertette.

A magyar csomagolóipar 2015-ben 510 milliárd forintos termelési értéket állított elő, ami 19 százalékos növekedés az előző évhez képest, az ágazatban már 30 százalékkal többen dolgoznak, mint tavaly – tette hozzá. Az ágazat nemzetközi versenyképességet mutatja, hogy az országban előállított csomagolóipari termékek 57 százalékát külföldön értékesítik – közölte.     A miniszter elmondta: a Mondi-csoport 30 országban, több mint 100 gyárral van jelen. A cég a csomagolóipar és a papíripar vezető szereplői közé tartozik. Magyarországon a legjelentősebb gyártókapacitásuk Békéscsabán van, emellett Szadán, Nyíregyházán és Kecskeméten is vannak üzemeik.     Kardos Sándor, a Mondi Békéscsaba Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a csomagolóipar dinamikus növekedése tette lehetővé az új beruházást. Köszönetet mondott a támogatásért és az együttműködésért a magyar kormánynak is.     Szijjártó Péter szerint a Magyarországra települő vállalatok számára a legnagyobb kihívás a megfelelő mennyiségű és szakképzettségű munkaerő megléte. Ezért a jövő évi adótörvényben könnyítést kapnak a munkaerő mobilitását ösztönző cégek, január elsejétől az autóval munkába járást a korábbi 9 forint helyett kilométerenként 15 forinttal támogathatják a munkáltatók adómentesen. Hozzátette: egyebek mellett lehetővé válik az adómentes lakhatás akkor is, ha egy szolgálati helyiségben 1 ember lakik, szemben a korábbi 2-vel – idézte fel a miniszter.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Mondi Békéscsaba Kft. tavalyi értékesítési nettó árbevétele 13,218 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 11,814 milliárd forint után. A cég adózott eredménye 2015-ben 814,123 millió forintot tett ki a 2014-es 808,210 millió forintot követően.

2018-ban indulhat meg a termelés

A beruházáshoz, amely 2018-ra fejeződik be, a magyar kormány 1,8 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyújt – mondta Kardos Sándor, a multinacionális cég békéscsabai gyárának ügyvezető igazgatója.  A békéscsabai cég megvásárolta a helyi önkormányzattól egy, a meglévő üzemével szomszédos, 20 ezer négyzetméteres telket, ahol a tervek szerint új üzemcsarnokok, raktárak, logisztikai központ, szociális blokk és irodaház épül. A felépülő üzemcsarnokokba, és a felújítandó üzemegységbe új technológiájú gépsorokat is beállítanak. A most 200 főt foglalkoztató társaság ugyanakkor tárgyalásokat folytat a békéscsabai önkormányzattal, hogy megvásárolja a szintén szomszédos, mintegy 10 ezer négyzetméteres telket is, ahol korszerű parkolókat kívánnak kiépíteni.

A Mondi Limited elsődleges jegyzéssel a johannesburgi értéktőzsdén, a Mondi plc pedig – prémium jegyzéssel – a londoni értéktőzsdén szerepel.     A cégcsoport 2015 évben 6,8 milliárd euró árbevételt ért el. Tőkemegtérülési mutatója 20,5 százalék.