34 település még felkészültebben várja a befektetőket

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) tavaly ősszel elindította a Befektetőbarát Település Programot. A képzést sikeresen teljesítő 34 település képviselőinek a napokban adták át az elismeréseket.

A HIPA a nemzetközi befektetőkkel való kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás mellett a magyarországi fogadó környezet felkészítését is kiemelt céljának tekinti, a jelentősebb nemzetközi beruházási projektek ugyanis egyre nagyobb mértékben vidéki városokat érintenek. Magyarország kinőtte Budapest-központúságát, a vidéki régiók és települések egyre vonzóbbak a befektetők számára, amit a HIPA 2015-ös eredményei is megerősítenek: a 67 sikeresen végigtárgyalt projekt mintegy kétharmadát vidéki helyszíneken valósítják meg. Éppen ezért szükség van a befektetők számára vonzó, illetve stratégiai elhelyezkedésű települések képviselőinek képzésére és professzionális felkészítésére is.

A HIPA által térítésmentesen biztosított Befektetőbarát Település Program 2015 őszén megtartott képzési napjain a települések képviselői többek között elsajátíthatták az alapvető befektetésösztönzési ismereteket, képet kaptak a  befektetői látogatások menetéről, megismerkedtek a leggyakoribb befektetői kérésekkel, elvárásokkal. Ezen túlmenően betekintést nyertek a településmarketing, a hatékony kommunikáció és hatásos prezentáció, valamint a protokoll eszköztárába is. A képzések összeállításánál az ügynökség nagy hangsúlyt fektetett a gyakorlati tapasztalatok átadására, mely pontosabb képet tud festeni a befektetők igényeiről és a velük való tárgyalások hatékonyabb lebonyolításáról.

A képzés lezárultával a résztvevők egy befektetői előadásból és  stratégiából álló pályázati anyagon mutathatták meg felkészültségüket. A beérkezett anyagokat a HIPA vezetői mellett külsős szakemberek is értékelték, mely alapján végül a következő 34 helység képviselője vehette át a program sikeres elvégzését és a „Befektetőbarát település” címet igazoló oklevelet: Bonyhád, Budaörs, Csetény, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Heves, Iszkaszentgyörgy, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Kaposvár, Kazincbarcika, Kemecse, Kőszárhegy, Martonvásár, Mezőtúr, Miskolc, Mórahalom, Nagykálló, Nagykőrös, Pécs, Sajószentpéter, Salgótarján, Szeged, Szolnok, Tamási, Tapolca, Tata, Tiszaújváros, Törökbálint, Veszprém, Zalaegerszeg, Zirc.

A legjobb befektetői prezentációt és stratégiai tervet Kazincbarcika városa állította össze, így a település képviselői az oklevél mellett a HIPA legjobb stratégiáért járó díját is átvehették.