Csaknem 3000 brit érdekeltségű cég működik Magyarországon

Csaknem 3000 magyarországi cég tulajdonosi hátterében találhatóak brit érdekeltségű cégek vagy magánszemélyek, ezeket az átlagnál is jobban érintheti majd Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból – hívta fel a figyelmet az Opten céginformációs szolgáltató.

Tájékoztatásuk szerint Magyarország Európai Unióba belépése óta folyamatosan emelkedik azon vállalatok száma, amelyek közvetlen tulajdonosai Nagy-Britanniához köthetőek. A növekedés annak ellenére nem állt meg, hogy a hazai cégek száma csökkenő tendenciát mutat az elmúlt három évben. A közvetlen tulajdonosi kapcsolaton túl vannak cégek, amelyek közvetett tulajdonosi láncon keresztül kapcsolhatók a szigetországhoz.

A közel 3000 cég teljesítménye nemzetgazdasági szinten is kimutatható, több mint 73 ezer alkalmazottnak adnak munkát, éves árbevételük pedig megközelíti a 8000 milliárd forintot. A britek a legnagyobb magyarországi cégek jelentős részében ott vannak kisebb-nagyobb tulajdonosi részesedéssel.

A brit háttér nem jelent feltétlen export-import kapcsolatot, és a tulajdonosi befolyás mértéke is változó, az Opten szerint ennek ellenére valószínű, hogy a brit érdekeltségű cégeknél mérlegelik a Brexit lehetséges következményeit.

A tulajdonosi szerkezettől függetlenül minden céget érinthet valamilyen szinten a Brexit, amelyek Nagy-Britanniába exportálnak vagy onnan importálnak, de azokat is, amelyeknek ilyen cégekkel vannak üzleti kapcsolataik. A brit kilépés hatásának mértéke még kérdéses, de már maga a bizonytalanság is jelentős veszteségforrás lehet – mutatott rá a céginformációs szolgáltató.