Önvezető autót fejleszt a BMW

A BMW, az Intel és a Mobileye öt éven belül sorozatgyártásba küldi az önvezető autót. A közös jövőkép jegyében a három vállalat egy szabványosított, nyitott platformra építve váltja valóra a járműgyártás következő generációját, a valaha fejlesztett legbiztonságosabb önvezető autó így még gyorsabban az utcákra kerülhet. A nagyvárosi környezetbe tervezett vadonatúj mobilitási szolgáltatások eközben már a teljes mértékben automatizált járművezetés műszaki alapjaira készülnek.
A BMW, az Intel és a Mobileye összefog, hogy közös erővel valóra váltsák az önmagát vezető autó és a jövőbe mutató mobilitási koncepciók forradalmi elképzelését. Az autóipar, a technológia, valamint az okos számítógépek és intelligens szoftverek területén piacvezető három vállalkozás úttörő együttműködésének célja, hogy a nagymértékben, illetve teljes mértékben automatizált járművezetés innovatív megoldásai 2021-re sorozatgyártásba kerüljenek.

Az automatizált járművezetés a jövőben az emberek életére és a társadalom egészére egyaránt pozitív hatással lesz, a teljes mértékben automatizált mobilitás felé vezető út azonban rendkívül szerteágazó és számos olyan, minden részletre kiterjedő megoldás hibátlan működését igényli, amelyek a teljes hálózat intelligenciáját egyesítik, az ajtók lezárásától kezdve egészen a járművek adatbázisáig. A mobilitás jövőképéből részesedni kívánó közlekedési szolgáltatóknak rohamos tempóban kell alkalmazkodniuk a technológia fejlődéséhez és vadonatúj partnerekkel együttműködve kell felkészülniük a forradalmi lehetőségekre.

A BMW az Intel és a Mobileye vállalatokkal karöltve fejleszti ki a nagymértékben és teljes mértékben automatizált járművezetéshez szükséges innovatív megoldásokat, hogy 2021-re sorozatgyártásba küldhessék ezen technológiai újításokat. A BMW a BMW iNext égisze alatt egyesíti a járművezetés új formáját, a digitális járműkapcsolatok megoldásait és a jövő mobilitásának alapelveit, amelyek így az automatizált járművezetési stratégia és az önvezető autókból álló innovatív járműflotta alapjául szolgálnak majd, a teljes mértékben automatizált járművek közösségi megosztása érdekében nem csupán az autópályákon, de nagyvárosi környezetben is.

A BMW, az Intel és a Mobileye meggyőződéssel vallja, hogy az automatizált járművezetés forradalmi technológiái egyszerűbbé és biztonságosabbá teszik majd az utazást. A három vállalat úttörő együttműködésének célja, hogy olyan megbízható és hibátlanul működő járműtechnológiai megoldásokat váltson valóra, amelyek nem csupán azt teszik lehetővé, hogy utazás közben az autó vezetője elengedje a kormányt, de azt is, hogy tekintetét és figyelmét is levegye az útról, tetszése szerinti pihenő- vagy munkaidővé változtatva az autóban töltött perceket és órákat. Az automatizált mobilitás ezen megoldásai műszaki szempontból már az utazás legvégső szintjét is lehetővé teszik, amikor is a járművek már emberektől függetlenül, önállóan is képesek a helyváltoztatásra. Mindez arra is lehetőséget biztosít, hogy 2021-re a három vállalat együttműködéséből egy önvezető autókból álló járműflotta is megszülessen, amely egy végletekig összekapcsolt, interaktív világ hírnökeként teljesen új üzletágak létrejöttéhez járulna hozzá.

A három vállalat 2016. július 1-jén, a BMW müncheni központjában jelentette be úttörő együttműködését, amelynek keretében az automatizált járművezetés szabványosított, nyitott platformját kívánják létrehozni. A közös platform a nagymértékben és a teljes mértékben automatizált járművezetést is lehetővé tenné, a szabványosításnak és a nyitott építési módnak köszönhetően ráadásul a technológiából más autógyártó vállalatok és az infotechnológiai ágazat egyéb szereplői is profitálhatnak majd.

A BMW Group, az Intel és a Mobileye együttműködése az önvezető autó megvalósítására is kiterjed. A három vállalat hamarosan egy közös prototípus bemutatásával demonstrálja a nagymértékben automatizált járművezetés terén megfogalmazott elképzeléseit, 2017-ben pedig az önvezető autókból álló járműflotta minden korábbinál intelligensebb technológiájának tesztelése is megkezdődik.

A rendszerbe kapcsolt többmilliárd okoseszköz és -autó interaktív működtetéséről és összekapcsolásáról az Intel széleskörű technológiai portfóliója gondoskodik majd. Annak érdekében pedig, hogy az automatizált járművezetés a nagyvárosi környezetekben is hatékonyan működjön, az Intel az Atomtól a Xeonig rendszerbe állítja nagyteljesítményű számítógépes processzorait, amelyeket 100 teraflop sebességűre turbóz fel.