Jóval több kocsit gyártottak a csehek

cseh
Az idei első fél évben 719 495 személygépkocsit gyártottak Csehországban,  11,9 százalékkal többet, mint a múlt év azonos időszakában. A tavalyi évhez viszonyítva gyakorlatilag megduplázódott a  gépkocsigyártás növekedésének üteme – közölte a cseh autóipari szövetség.

“A tavalyi év rekordnak számító eredménye után az idei első fél évben felgyorsult a személygépkocsik gyártása és rekordszinten vannak az eladások is. Ennek alapján megállapítható, hogy az autóipar továbbra is a cseh gazdaság húzóágazata” – mondta Martin Jahn, a szövetség elnöke Prágában újságíróknak.

Mind a három csehországi autógyár kétszámjegyű növekedést mutatott az első hat hónapban. A német Volkswagen konszernhez tartozó Skoda Auto Mladá Boleslav termelése 11,9 százalékkal, a francia-japán TPCA Kolín termelése 10,6 százalékkal, míg a dél-koreai Hyundai Nosovice termelése 12,5 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

Az autógyárak belföldi eladásai 8,9 százalékkal, míg a kivitel 6,9 százalékkal bővült az első fél évben.

A Tatra Truck Koprivnice tehergépkocsi gyár termelése az első fél évben 30 százalékkal emelkedett, s összesen 529 darab teherkocsit gyártott. A pótkocsikból 14 270 darab készült, ami hat százalékos emelkedés.

Az autóbuszgyártás az első fél évben egy százalékkal nőtt, s összesen 2212 darab buszt készített a két gyár, az Iveco Bus és a SOR.

Jól megy a motorkerékpár-gyártó Jawa Tynec nad Vltavou cégnek is. Az első hat hónap alatt 1081 gépet gyártottak, ami  16 százalékos éves növekedésnek felel meg.