Vége a Brexit-sokknak

német feldolgozóipar
Javult a gazdasági hangulat augusztusban Németországban és az euróövezetben a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet felmérése szerint.

A német gazdasági hangulatindex 7,3 ponttal javult az előző havihoz képest augusztusban, 0,5 pont lett a júliusi mínusz 6,8 pont után.

Az aktuális németországi gazdasági helyzet megítélését számszerűsítő mutató 7,8 ponttal, 57,6 pontra emelkedett augusztusban a júliusi 49,8 pontról.

A felmérésbe bevont gazdasági szakemberek megítélése szerint az euróövezetben jelentősen javult a gazdasági hangulat. Augusztusban 19,3 ponttal, 4,6 pontra emelkedett a júliusi mínusz 14,7 pontról.
Az aktuális kondíciókat 2,1 ponttal ítélték meg jobbnak a szakértők, ami így mínusz 10,3 pontra emelkedett augusztusban.

“A gazdasági hangulat túljutott a Brexit-sokkon” – kommentálta a felmérés megállapításait Achim Wambach közgazdász professzor, a ZEW elnöke. “Az Európai Unión belüli és kívüli politikai kockázatok azonban megnehezítik a hangulat további javulását Németországban. Vannak mindemellett még kétségek az uniós bankrendszer ellenálló képességével szemben is” – tette hozzá.

A 0,5 pontos német gazdasági hangulatindex elmaradt a 2,0 pontos piaci várakozásoktól, az aktuális helyzet 57,6 pontos megítélése viszont jobb lett a várt 50,0 pontnál. Az euróövezet esetében a piac mínusz 6,3 pontos gazdasági hangulatindexet várt, ami ennél 4,6 ponton lényegesen jobbnak bizonyult.