Vegyesen teljesítettek a légitársaságok

Csak az International Airlines Group (IAG) légitársaságai, a British Airways, az Iberia és az Aer Lingus növelte utasforgalmát júliusban a tavalyihoz képest, a Lufthansa és az Air France-KLM csökkenésről számolt be.

A légitársaságok által publikált statisztikai adatok szerint az IAG 7,1 százalékkal 9,4 millióra növelte utasainak számát, és sikerült a járatok töltöttségét 0,1 százalékponttal 84 százalékra javítani. A csoporton belül értékesített utaskilométerben számolva a British Airways 3,8, az Iberia 5,3, az Aer Lingus pedig 6,3 százalékkal javította teljesítményét.

Az Air France-KLM utasszáma csökkent a legnagyobb mértékben, 0,6 százalékkal, részben a franciaországi sztrájkok miatt. A francia-holland csoport hálózatos légicégeivel júliusban 7,5 millióan repültek, a járatok kihasználtsága fél százalékponttal 88,5 százalékra csökkent, de továbbra is a legmagasabb érték a nagy hálózatosok között. Az Air France és a regionális HOP! 4,4 százalékkal kevesebb, a holland KLM viszont 6,1 százalékkal több utast vitt az év hetedik hónapjában.

A német Lufthansa kis mértékű, 0,1 százalékos csökkenést jelentett, utasszáma júliusban 9,2 millió volt, gépei kihasználtsága 86,1 százalék volt, 1,1 százalékponttal kevesebb, mint 2015 júliusában. A csoporton belül a Lufthansánál 2,4 százalékos csökkenést mértek az utasforgalomban, míg a Swiss 4,4 százalékkal, az Austrian pedig 5,9 százalékkal vitt több utast a fedélzeten, mint tavaly júliusban.