Gyengült a német ipar

A várakozásokkal ellentétben nem bővült, hanem csökkent az ipari termelés Németországban júliusban.

A német statisztikai hivatal (Destatis) szerdán közölte, hogy a szezonálisan és naptári hatással kiigazított adatok szerint 1,5 százalékkal esett vissza az ipari termelés júniushoz képest. Elemzők 0,2 százalékos növekedésre számítottak júliusról az előző havi, a felülvizsgálat után 0,8 százalékosról 1,1 százalékosra módosított bővülés után.

Utoljára 23 hónappal ezelőtt, 2014 augusztusában mértek a júliusinál nagyobb mértékű havi csökkenést, akkor 3,1 százalékosat.    Éves összevetésben 1,2 százalékkal zsugorodott Németország ipari termelése júliusban az előző hónapban mért 0,9 százalékos növekedés után.

Havi összehasonlításban, az energia- és az építőipari ágazatot nem számolva, az ipari termelés 2,3 százalékkal zsugorodott. Az építőipari termelés 1,8 százalékkal, az energiatermelés pedig 2,6 százalékkal emelkedett, ami azonban nem tudta ellensúlyozni annak hatását, hogy a termelési eszközök gyártása 3,6 százalékkal, a félkész termékek előállítása 0,8 százalékkal, a fogyasztási cikkek termelése pedig 2,6 százalékkal csökkent.

Rosszul indult a harmadik negyedév a német iparban, amit a gazdasági minisztérium azzal indokolt, hogy a vállalatok kivárásra rendezkedtek be a globális exportpiacok gyengesége miatt.