Renault Talisman teszt: nagyban játszik

Egyszerre a Laguna, a Safrane és a Latitude leszármazottja az új Renault Talisman, amely főként különleges szépségével és kifinomult testre szabhatóságával vonzza a tekinteteteket és a céges vásárlókat. Leggazdagabb, Initale Paris felszereltséggel és a legerősebb dízellel tettük próbára.

p1320542

Hogy néz ki?

Gyönyörű az autó – és ez nem a magánvéleményem. Bármelyik ismerősöm meglátta, rögtön folyni kezdett a nyála és dőlt belőle a dicséret. Az elején nem is értettem, miért vannak odáig a Talismanért. Aztán ahogy összeszoktunk, felfedeztem szépségét és beleszerettem. Sorolhatnám, hogy mely részletek fogtak meg, de igazából semmi sincs benne, ami nem tetszene. A LED-es fényszórók alakja lenyűgöző (és az Espace-szal ellentétben most jól is világítottak éjszaka). Hossza 4,85 méter, szélessége 1,87 méter, magassága 1,46 méter, tengelytávja 2,81 méter. Csomagtere 608 literes, mindezt egy szedán sportos idomaival. Üzemanyagtankja viccesen kicsi, 47 liter.

p1320530

Kényelmes ülései egyszerre kínálják a masszázs, a szellőzés és a fűtés funkcióját. 8,7 hüvelykes érintőképernyős tabletjén online tartalmakat is elérhetünk, a csúcsmodellben természetesen Bose hangzás élvezhető, színes vetített kijelző navigál, a vezetőtámogató rendszerek egész garmada vigyáz ránk. A Renault Talismant olyan kétzónás automatikus klímával szerelik, amely páraérzékelőt is tartalmaz. Ha az utastéri levegő nedvességtartalma átlép egy bizonyos határértéket, akkor a rendszer bekapcsol. A klíma tartalmaz továbbá aktív szenes szűrőt, amely a szennyező anyagokat és gázokat, valamint a kellemetlen szagokat hivatott kiszűrni. Az első ülések támlái a világon először a cover carving technology segítségével készültek. Egy olyan félig merev héjszerkezetről van szó, amely egyszerre ellenálló, hajlékony és könnyű. Ez az ötletes Renault-találmány még több teret enged a dizájnerek képzelőerejének. Ennek köszönhető a hátsó lábtér 3 centis növekedése is, továbbá az autó általános súlycsökkentése (1 kilogramm csökkenés a hagyományos műanyag héjszerkezethez képest).

p1320610

Hogy megy?

Aerodinamikai együtthatója (Cx = 0,27) kedvező, 200 kilóval könnyebb, mint az Espace. A tesztelt biturbó 1,6 literes változat 160 lovas és nyomatéka combos 380 newtonméter. Izgalmas vele a Talisman vezetése, főként sport üzemmódban érezzük fickósnak. A több mint 500 kilométeres teszt során 5,7 litert fogyasztott 100 kilométerenként a csúcsfelszereltségű Initiale Paris változat. Ez a dízelmotor a Renault kettős turbós technológiáját kapta meg. Az egyik turbófeltöltő alacsony tehetetlenségű, induláskor, valamint az alacsonyabb fordulatszám-tartományban segít. 265 Nm-es nyomatékát már 1250 fordulat/perctől adja. A második turbófeltöltő széles fordulatszám-skálán képes az autót lendületben tartani. Ehhez a blokkhoz hatsebességes EDC váltó tartozik. A Talisman minden dízelmotorját a részecskeszűrő mellett NOx csapdával is felszerelték. Az LNT (lean NOx trap) karbantartásmentes technológia. Nulláról 100 kilométer/órás sebességre 9,4 másodperc alatt jut el az erős dízel, végsebessége 215 kilométer/óra. Nem rossz, de azért egy kétliteres kifinomultságát nem hordozza magában. Úristen, már kétliteres motorok után sírok?! És mi van a parádés hathengeresekkel? Elmosta őket az emlékezet, a Renault-nál az egyhatos a plafon. Még.

p1320631

Milyen vezetni?

Futóművét az Espace-ban nem szerettem, ám ugyanaz a technika a Talismanban meglepően jó. Míg az egyterű könnyedén leugrik a kanyarívről, a Talisman sokkal ragaszkodóbb. A futómű lelke a multi-sense-nek nevezett rendszer, amely a vezető kívánságának megfelelően hangolja a 4Control négykerék-kormányzást. Ezek mellett a kormány, a dupla kuplungos automatikus váltó, vagy akár a műszerek, a fedélzeti hangélmény, vagy a belső hangulatvilágítás mind egy kézben futnak össze. Korábban a mugellói tesztpályán kipróbáltuk az összkerék-kormányzás előnyét hirtelen irányváltáskor, a jávorszarvas tesztet 60 kilométer/órás sebességgel magabiztosan és határozottan teljesítette a Talisman, éreztük, ahogy az elsőkkel ellentétes irányba elforduló kerekek leragasztották a kocsit az aszfalthoz. Amíg a 4Control rendszer az autó oldalirányú dinamikáját felügyeli (alacsony sebességnél az első kerekekkel ellentétes irányba kormányozza a hátsókat, csökkentve az alulkormányozottságot és hihetetlen kicsire mérsékelve a fordulókört, nagyobb tempónál pedig az elsőkkel megegyező irányba kormányoz, elősegítve az íven maradást), a felfüggesztés a függőleges mozgásokért felel. Ez a rendszer az, amely az utazás kényelméről gondoskodik, nevezetesen arról, hogy puhán rugózik-e az autó, vagy pattog. A felfüggesztés vezérlése állandóan figyeli a lengéscsillapítók mozgását, a kormánymozdulatokat, a sávváltást, a gyorsítást, a fékezést. A lengéscsillapítókban található mágnesszelepeken keresztül a Talisman folyamatosan elemzi ezeket paramétereket és másodpercenként közel 100 alkalommal avatkozik be. Összhangban működik a fedélzeti vezérlő számítógéppel. Az ESP érzékelőitől jövő jelcsomagokkal együtt a teljes adatmennyiséget feldolgozza olyan paraméterekkel együtt, mint a kerekek forgási sebessége, a kormány állásszöge, a hossz- és keresztirányú gyorsulás, a motor nyomatéka, a fékkör nyomása.

p1320516

Autópályán nagy sebességnél a dilatációs hézagokat nem szereti az intelligens futómű, ilyenkor az Espace-hoz hasonlóan könnyen arrébb ugrik pár centit a kocsi, két kézzel kell markolni a kormányt, ez amúgy is erősen javallott. Az elpattogás oka lehet, hogy a prémium jelleg ellenére hátul nem többlengőkaros a felfüggesztés, hanem csatolt hosszlengőkaros.

p1320538

Mennyibe kerül?

A Talisman Initiale Paris változatból nem hiányozhatnak a vezetéstámogató rendszerek, igazából semmi nem hiányzik (a nagy motoron kívül). Van adaptív sebességszabályzó, aktív vészfékezés, kanyarfényszóró, sávelhagyásra figyelmeztetés, követési távolságra figyelmeztetés, sebességtúllépés figyelése táblafelismerő rendszerrel, holttér-figyelés, automatikus parkoló rendszer, 360 fokos parkoló érzékelők, tolatókamera, színes vetített kijelző, automatikus távfény, elektromos rögzítőfék, emelkedőn elindulást segítő rendszer. Az ára? Az borsos. 12 millió. Majdnem. De prémium. Majdnem.

Kép és szöveg: Biró Csongor

p1320626 p1320625 p1320624 p1320621 p1320619 p1320618 p1320617 p1320616 p1320612 p1320611 p1320550 p1320525