Tovább öregszik a magyar autópark

Augusztusban 7181 személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 43,7 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban, a személyautók piacának növekedése az első nyolc hónapban jelentősen meghaladta a várakozásokat – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) az MTI-vel. Megjegyezték ugyanakkor azt is, hogy tovább tart az autópark öregedése.

A gépjárműimportőrök bíznak benne, hogy folytatódik a magánvásárlók gyorsuló visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább erősödik.  Az év első nyolc hónapjában 61 219 személyautó került forgalomba, 24,9 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.  Az augusztusban forgalomba helyezett kishaszonjárművek száma 2092 volt, 117,2 százalékkal nőtt tavaly augusztushoz képest, az első nyolc hónapban pedig 13 804 kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, 32 százalékkal többet, mint egy éve. A kishaszonjármű-piac növekedésének lassulása visszafordult és a várakozásokat meghaladó bővülést mutatott az első 8 hónapban – jegyezte meg az egyesület.

Az MGE szerint az adatok alapján emelni kell piaci várakozásukat főként a személyautók és a kishaszonjárművek értékesítésénél. Eddigi előrejelzésük az volt, hogy az idén 80 ezer személygépkocsit és 18 ezer kishaszonjárművet helyeznek forgalomba Magyarországon.

A közleményben kitértek arra is, hogy a magánvásárlók inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket, és valószínű, hogy a céges vásárlások egy része is magánvásárlásnak tekinthető, csak az általános forgalmi adó (áfa) visszaigénylése miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe.

Az adatokhoz fűzött kommentár szerint az importált használt személyautók átlagéletkora meghaladja a 11 évet, számuk pedig jóval magasabb a behozott új autókénál. Ez hozzájárul az autópark további öregedéséhez, a károsanyag-kibocsátás növekedéséhez, miközben a közlekedés biztonsága romlik, a költségvetési bevételeket pedig csökkenti, hogy a használtautó-behozatal területén a joghézagok kihasználása miatt jelentős mértékű áfa-befizetés marad el – jelezte az MGE.

Az augusztusban forgalomba helyezett 337 nagyhaszonjármű 11,3 százalékkal volt kevesebb a tavaly augusztusinál. Az év első nyolc hónapjában 3311 nagyhaszonjármű került forgalomba, ami 2,2 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor az MGE enyhe piaci növekedést vár az év folyamán.

Az augusztusban forgalomba helyezett 25 autóbusz 41,9 százalékos csökkenés a megelőző augusztushoz képest. Január-augusztusban viszont 4,3 százalékkal több, 264 busz került forgalomba. Az MGE szerint az autóbuszpiac kis mérete miatt mutat jelentős havi eltéréseket, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedés legyen, mivel a buszpark elöregedett, lecserélésre szorul – közölték.

Augusztusban 172 motorkerékpárt helyeztek forgalomba, 12,4 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban. Az első nyolc hónapban a forgalomba helyezett motorkerékpárok száma 1765 volt, ami 8,5 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az MGE értékelése szerint a piac továbbra is gyenge, de jó eredménynek tartják az első nyolc havi emelkedést.