Csornán bővített a Hantech

Háromszázötven millió forintból bővítette kapacitását a csornai székhelyű Hantech Mezőgazdasági Gépgyártó Zrt. központi telephelyén, a mezőgazdasági gépek alkatrészeit, részegységeit gyártó vállalat termelése ezzel várhatóan öt százalékkal emelkedik.

Tallér György, a felügyelőbizottság elnöke elmondta, hogy a fejlesztés keretében 260 millió forint értékben kilenc berendezést vásároltak, amelyhez a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív programból 82 millió forintot kapott a vállalat. Kilencven millió forintból pedig új irodaépületet alakítottak ki.

Közölte, olyan berendezéseket vásároltak, amelyek a kombájnokhoz tartozó gépek és rotorok gyártásához biztosítanak újabb kapacitásokat. A gépek között van egy nagy teljesítményű lézervágó, hegesztőrobot, csőhajlító, sugárfúró, az anyagmozgatást szolgáló daruk és a minőség ellenőrzését szolgáló sókamra.    A kapacitásbővítéssel öttel nő a cég dolgozóinak száma.

Az elnök beszélt arról is, hogy az 1949-ben alapított cégnél 1999 óta mintegy 2,1 milliárd forint értékben történtek beruházások, amelyekhez 400 millió forintot kaptak európai uniós és kormányzati támogatásként.     Hozzáfűzte: a vállalat másik telephelyén, a Tolna megyei Tamásiban is hasonló fejlesztést terveznek, csarnokot építenek és eszközöket szereznek be.

A Hantech Zrt. a termelés szinte teljes volumenét exportálja, partnerei között van a francia Kuhn, a német Welger és Claas cégcsoportok, a japán Kubota és az amerikai John Deere.

Csornai és tamási telephelyén a cég mintegy kétszáz embert foglalkoztat, idén pedig két alkalommal is 10 százalékos bérfejlesztés volt a vállalatnál. A Hantech 2000 óta vesz részt a duális képzésben: a csornai Kossuth Lajos Szakképző Iskola lakatos és gépszerelő tanulóinak biztosít gyakorlati képzést, az idei tanévben mintegy hetven diák számára.

A Hantech Zrt. árbevétele tavaly 3,5 milliárd forint volt, amely 84 millió forinttal haladta meg a 2014. évi adatot.