Dacia Dokker teszt: nagy autó kis pénzért

A Dacia Dokkernek nincs ellenfele, ha forintokról, literekről, lóerőkről és méterekről van szó. Nincs még ekkora méretű, ennyire hasznos jármű ilyen olcsón. Modern benzinmotorral tettük próbára.

Hogy néz ki?

Óriási méretekkel bír a Dokker, mégis csak ötszemélyes. Pedig elférne benne még két ülés. Igaz, akinek az kell, viheti a Lodgy-t, a márka szintén Marokkóban gyártott egyterűjét. A Dokker nem kizárólag a nagycsaládosoknak szól, hanem inkább a kisvállalkozókat célozza meg, akik munkaeszközként használják kocsijukat, de családi ügyekre is igénybe veszik.

Dacia Dokker

A Dokker nem egy szépség, de az orra kifejezetten pofás. Belső tere puritán, inkább teherautós jellemzőkkel, ugyanakkor potom pénzért nagy képernyős érintéssel vezérelhető navigációhoz, Bluetooth-hoz és médialejátszóhoz juthatunk hozzá, ami feldobja egyszerűségét (felára 135 ezer forint, csak a legmagasabb felszereltséggel választható).

Dacia Dokker

Tengelytávja 2810 milliméter, ezzel veri versenytársait. Teherszállító génekre utal a függőlegesen, aszimmetrikusan osztott csomagtérajtó. Előnye, hogy szűk helyen könnyű kinyitni, egy retesz oldásával teljesen előrenyithatók a szárnyak. Raktere 800 literes, a második (Ambiance) kiviteltől 1/3-2/3 arányban osztott hátsó üléssor előrebuktatásához egy-egy kart kell meghúzni. A padot nem lehet kihajtani, de még így is 3000 literes a megnövelt poggyásztér. A csomagtér egyéb tulajdonságai is figyelemre méltóak: 1,16 méter hosszú, és az alacsony rakodóküszöb miatt nagyon könnyű megpakolni.

Dacia Dokker

Hogy megy?

Bár kezdetben 1,6 literesnek éreztem a motort, amikor kiderült, hogy 1,2 literes turbós, elcsodálkoztam. Nem éreztem turbólyukat, nem szenvedett a hatalmas testtel (ami ugyanakkor könnyű, csupán 1,2 tonna). Ki kellett nyitnom a motorfedelet, hogy meggyőződjek, valóban az új francia moci dolgozik alatta. Ha már kinyitottam, kerestem valami jelet, hogy mitől Dacia a Dokker, de nem találtam, minden a Renault eredetre utal, néhány jelzés a Nissan-szövetségre. A Dacia feliratokat meghagyják a Logannak, a Dusternek és a Sanderónak. A Dokker francia, afrikai származású és büszke erre. A turbós erőforrás felára 350 ezer forint, igaz, csak a csúcskivitelben lehet hozzájutni. Gázadásra élénken reagál, már 1500-as percenkénti fordulattól megmutatja erejét, acélos 2500 fordulat/perctől lesz. Az ötgangos kézi váltó hosszú úton jár, jó kapcsolgatni, áttételezése ideális (90 kilométer/óránál 2000, 100-nál 2200, 110-nél 2500, 120-nál 2700, 130-nál 3000 a percenkénti a fordulat ötödikben). Stop-start nélkül is takarékos, a több mint 600 kilométeres próba során 6,2 literes átlagfogyasztást mértünk 100 kilométerenként. Hatótávja 800 kilométer.

Dacia Dokker

Milyen vezetni?

Elöl McPherson-, hátul csatolt lengőkaros futóműve komfortos hangolású, még a nagyobb kátyúkkal sem gyűlik meg a baja, egyenesen imádja a rossz utakat, ahol más lassít, ott mi gyorsítunk. A könnyű kasztni ugyanakkor csavarodásra hajlamos, kanyarban is nagyot dől oldalra, nem szereti a tempós útszakaszokat. Nagy sebességnél erős a szél- és a menetzaj, padkára fellépéskor sírnak a lemezek, de ennyi belefér. Kormányzása teherautós.

Dacia Dokker

Mennyibe kerül?

A Dacia Dokker 1,6-os belépő motorja 102 lovas, legolcsóbban Access kivitelben 2 730 000 forintért juthatunk hozzá (a 75 lovas dízel alapára 3,37 millió forint). Alapfelszerelés a négy légzsák, az ABS, az isofix, a szervokormány és a jobb oldali tolóajtó. Tesztautónkban ESP, multimédiás rendszer, klíma és bal oldali tolóajtó is boldogította utasaimat. A Dokkerhez csak Arctic szinten kapható légkondi (de ott alapáras), és tolatóradart is csak itt és a még jobban felöltöztetett Stepway felszereltségnél  lehet venni, (60 000 forint).

Dacia Dokker

A metálfényezésért (125 000 forint) kell fizetni, az ESP alapáras. A tesztelt motorral kissé drágább a Dokker, de az 1,2 literes, turbós benzines a leggazdagabb Arctic verzióban (van manuális klíma, két tolóajtó, fedélzeti számítógép, elektromos ablakemelő és külső tükör, állítható magasságú vezetőülés és kormányoszlop, ködfényszóró, tetősín) még mindig csak 3,44 millió forint (tesztünk megírásakor). Jelenleg a benzines turbómotor csak a Stepway felszereltséggel érhető el 3,77 millió forintos listaáron.

Kép és szöveg: Biró Csongor

1 Comment on Dacia Dokker teszt: nagy autó kis pénzért

Comments are closed.