Hetven új munkahelyet teremtett a Hirschmann Békéscsabán

Egymilllió eurós beruházással 1400 négyzetméteres új gyártócsarnokot adtak át az  autó- és elektronikai iparban működő Hirschmann Car Comunication Kft. békéscsabai telephelyén október 6-án.

A személy- és tehergépjárművek számára egyebek mellett tető- és fóliaantennákat, erősítőket, szűrőket, nagyfrekvenciás csatlakozókat és kábeleket gyártó kft. új gyártócsarnokával hétezer négyzetméteresre bővítette telephelyét. A beruházás összértéke meghaladja az egymillió eurót, az összeget teljes mértékben saját forrásból finanszírozták.

A békéscsabai működésének 25. évfordulóját ünneplő 600 dolgozót foglalkoztató cég a fejlesztés révén csaknem 70 új munkahelyet teremtett, és további 15-20 ember felvételét tervezi a közeljövőben.

A csarnokavatás és a cégcsoport békéscsabai 1991-es megtelepedésének 25. évfordulójának alkalmából rendezett ünnepségen Peter Inzenhoffer ügyvezető igazgató felidézte: a helyi partnerekkel együttműködésük már 1972-ben elkezdődött. A cég rádióantennák gyártásával kezdte, a ’90-es évek végén kapcsolódtak be az autó-, 2006-ban pedig az elektronikai iparba.

Ludwig Geis, a Hirschmann Car Communication GmbH ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a gyártási módszerek megtervezése mellett a teljes gyártási folyamat is Békéscsabán zajlik, “Németországban már nincs is meg ehhez az infrastruktúra”. A vállalat évente több mint 35 millió terméket gyárt, amelyet Európába, Ázsiába és Amerikába szállítanak. A beruházás révén a kapacitást várhatóan tíz százalékkal tudják növelni – mondta el az ügyvezető igazgató az MTI kérdésére.

Dale A. Martin, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke idézte a kamara egyik felmérését, miszerint ötből négy német vállalat nem bánta meg magyarországi beruházását, és ismételten így döntene. Emlékeztetett: a Hirschmann a rendszerváltás után az egyik első vállalatként kezdte meg működését a régióban.

A Hirschmann Car Communication Kft. értékesítési nettó árbevétele 2015-ben 12,8 milliárd forint volt az előző évi 11,2 milliárddal szemben. Adózott eredménye 2015-re az előző évi 436-ról 705 millió forintra nőtt.     A stuttgarti központtal működő, 1924-ben Richard Hirschmann által alapított cég Németországban és Békéscsabán rendelkezik saját termelő üzemekkel.     A társaság autóipari érdekeltsége olyan cégeknek szállít, mint például a Mercedes-Benz, vagy a Volkswagen.