19 százalékkal bővült a lízingpiac

A lízingpiacon 360 milliárd forintra nőtt a kihelyezett összeg a harmadik negyedév végére, ami jelentős, 19 százalékos növekedés éves szinten, kétéves összevetésben pedig 34 százalékos többletet jelent  – közölte a friss adatokat a Magyar Lízingszövetség.

Az idén a harmadik negyedévben a géplízing (agrár-, építőipar, IT nélküli) bővült a legdinamikusabban, 37 százalékkal.  A személy- és kishaszon-gépjármű lízing finanszírozás 25 százalékkal, míg a flottafinanszírozás 19 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A lízingcégek arra számítanak, hogy a következő időszakban folytatódhat a kiegyensúlyozott piaci növekedés.

Nyikos Katalin, a szervezet elnöke azt mondta: a növekedés folytatódott, ami részben az alacsony kamatkörnyezetnek, a vállalkozások erősödésének is köszönhető. Szintén szerepe volt a bővülésben a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának, ezen keresztül 88 milliárd forintot helyeztek ki a lízingcégek. Ez a teljes 360 milliárd forintos finanszírozott összeg 25 százalékát tette ki. Az exporttal foglalkozó cégeknek szánt Exim-program keretében a finanszírozott összeg 10 milliárd forintra rúgott, ez a teljes piac 3 százalékát adta.

A harmadik negyedévben a teherautókat és a mezőgazdasági gépeket is tartalmazó termelőeszközöknél a finanszírozott összeg 15 százalékkal 200 milliárd forintra nőtt éves összevetésben. A termelő berendezések esetében a bővülés még dinamikusabb, eléri a 36 százalékot, a kihelyezett összeg pedig meghaladja a 34 milliárd forintot.

Az agrárlízingben a kihelyezett összeg 49 milliárd forintot tett ki, ami 11 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Nyikos Katalin közölte: a több szegmensben elért kétszámjegyű emelkedés mindenképpen örömteli, és a kiegyensúlyozott, több pilléren álló lízingpiac irányába mutat. Az építőipari, IT és egyéb berendezéseknél 13 százalékos a bővülés.

A mezőgazdasági gépek finanszírozásában a jegybanki hitelprogramnak kiemelkedő jelentősége volt: a kihelyezések több mint 80 százaléka, mintegy 40 milliárd forint az nhp keretében került a gazdákhoz. Az MNB adatai alapján a programban rendelkezésre álló források csaknem egyharmadát lízing formában vették igénybe, ami jól mutatja, hogy a lízing milyen fontos szerepet játszik a hazai kkv-k finanszírozásában.

A Lízingszövetség idén készített kutatása szerint a 100 millió és 2 milliárd forint közötti árbevételű vállalkozások 21 százalékának van futó lízingszerződése konstrukcióval, így a lízing a hagyományos beruházási hitel mellett a legelterjedtebb finanszírozási forma ebben a körben.