500 kilowattos naperőmű épül a Jászságban

Ötszáz kilowatt teljesítményű naperőmű épül a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászdózsán, a beruházó a Gyenes Kft., a 194 millió forintos, európai uniós támogatás nélküli projekt kivitelezője a Newergies Kft.

Babó Gábor elmondta: a beruházó  a költséget hitelből és önerőből biztosítja, az építkezés október 1-jén elkezdődött.  Az 1,09 hektáros területen épülő naperőmű 1980 darab polikristályos napelem modulból áll majd, amelynek teljes termelését az áramszolgáltatói hálózatba értékesítik. A megtermelt egyenáramot 25 darab inverter alakítja majd át váltakozó árammá, ez megközelítőleg 550-580 ezer kilowattóra villamosenergia mennyiséget jelent évente, amely több mint 200 családi ház éves fogyasztását fedezné – fejtette ki az ügyvezető.

A sajtóközlemény idézi Gyenes Lászlót, a  Gyenes Kft. ügyvezetőjét, aki szerint a naperőmű működésének köszönhetően az üvegházhatású gázok kibocsátása évente közel 550 tonnával csökkenthető, hozzájárulva ezzel a fenntartható környezethez és klímavédelemhez.

A jászdózsai beruházás megközelítőleg 10 éven belül térül meg, köszönhetően az inflációkövető átvételi árnak – olvasható a tájékoztatóban. Az erőmű tervezett élettartama 30-40 év, de a lassú avulási idő miatt 25 év múlva a naperőmű még a teljesítménye 80 százalékát képes garantáltan produkálni. A tervek szerint néhány hónap múlva, 2017 januárjában elindulhat a termelés.

A Newergies Kft. Jász-Nagykun-Szolnok megyében csaknem 70 millió forintból 50 százalékos Leader pályázati támogatással épített 2013-ban egy mára már 110 kilowatt beépített teljesítményű bemutató telepet Jászágón, amely két napkövető és egy fix beépítésű napelemes rendszerből áll. Ezt követően kettő, 500 kilowatt teljesítményű rendszert is létesítettek a településen.     Babó Gábor elmondta: a tervek között szerepel egy másik, 300-500 kilowatt teljesítményű naperőmű építése Jászdózsán. Emellett tervezik egy 5 megawattos erőmű létrehozását is, ennek helyszíne még nem publikus.

Sajóbábonyban a Newergies Kft. kivitelezésében, a Solarpark-Bábony Kft. 200 millió forintos beruházásában 500 kilowatt teljesítményű naperőmű épült idén.

A nyilvános cégadatok szerint a Gyenes Kft. tavalyi nettó árbevétele 344,5 millió forintra emelkedett a megelőző évi 313,6 millióról, mérleg szerinti eredménye 72,5 millió forintot ért el, egy évvel korábban 61,8 millió forint volt.

Newergies Kft. éves értékesítési nettó árbevétele 2015-ben csaknem 470 millió forint,  2014-ben több mint 792 millió forint volt. A társaság adózott eredménye ugyanezen időszakban több mint 142 millió forintról 40 millió forintra csökkent.