Az autós szakma a hamisítás ellen

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) , ennek tagvállalatai és a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesülete (JAF) úgy határoztak, hogy szorosabb és teljes körű együttműködéssel fogják a szellemi tulajdont védeni, harcolni a hamisítások és ezek elkövetői ellen.

Az autókereskedelem és javítói szakma súlyos veszteségekkel, de túlélte történelme legnagyobb válságát, bizonyítva ezzel megújulási és alkalmazkodási képességét, kialakította – többek között a finanszírozókkal, és biztosítókkal – való együttműködési képességét, amely nélkülözhetetlen feltétele a megváltozott körülmények közötti fejlődés folytatódásának. Kialakult egy konfliktusokban született szolidaritás a gyári képviseletek és a márkakereskedők, szervizek között, felismerve a tényt, hogy egy hajóban evezünk és közös célunk az ügyfelek kiszolgálásának és ezzel elégedettségének egyre magasabb szintre emelése és a közúti közlekedés biztonságának növelése. Ez a kooperációs és megújulási képesség eredményezte, hogy az ágazat talpon maradt és fejlődni képes. 2017-ben már újra százezer fölé emelkedhet az új személyautó értékesítés volumene, miközben a többi szegmensben is látható fejlődés mutatkozik – áll a két szervezet közös nyilatkozatában.

Ebbe a körbe illik szervesen a hamisitás elleni fellépés fokozása. Hamisítják a járműipari szoftvereket, a műszereket, az alkatrészeket. Ezzel kockára téve a gépjárművet használók és környezetük épségét, egészségét, a közúti közlekedés biztonságát némi látszólagos és pillanatnyi anyagi előnyért.

Minden szerviz számára nyitott a lehetőség a gyári technológiák legális beszerzésére. Az MGE és a JAF szeretné elérni, hogy ezzel éljenek, illetve a tevékenységük illegális részét ne folytassák. A felfedezett törvénytelenségekkel kapcsolatos további intézkedésekbe egyre határozottabban és eredményesebben kapcsolódnak be az illetékes hatóságok.