Még ingyen tankolhatnak a villanyautósok

Várhatóan 2017 végére elkészíti a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az elektromos autók által vételezhető áram árszabályozását – írta az NGM tájékoztatására hivatkozva a Világgazdaság.

A lap a minisztériumtól megtudta: már dolgoznak az elektromos autók által vételezhető áram árszabályozásán. Ám amíg nincsenek meg az új tarifák, addig a kereskedők nem kérhetnek pénzt a töltésért, vagyis ingyen tankolható az áram az országban egyre több helyen üzembe helyezett töltőberendezéseken – tette hozzá a lap.

Az NGM Világgazdaságnak adott válasza szerint a tárca 2017 végéig végez a jelenlegi szabályozás finomításával, átalakításával, figyelembe véve a nemzetközi tapasztalatokat is. A lap hozzátette: a minisztériumban eddig nem készült olyan javaslat, hogy az e-áramnak jövedéki adótartalma is legyen, és biztosra vehető, hogy ez az áram versenypiaci termék lesz.

“Mivel a tankolás díja nemcsak az áram díját, hanem egyéb költségeket – így például a töltőamortizációhoz, a kapacitás rendelkezésre tartásához, a karbantartáshoz, az ügyfélszolgálathoz és a parkolóhelyhez kapcsolódó – költségeket is tartalmazza, a hatósági ár bevezetése nem indokolt” – közölte a tárca a lappal.