Befékezett a hazai járműipar

A járműipar és a kapcsolódó ágazatok gyengébb teljesítménye állhat az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint amögött, hogy az ipari termelés csak 0,6 százalékkal nőtt tavaly novemberben a megelőző év azonos időszakához képest.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett első becslése szerint  az előző hónaphoz viszonyítva  0,9 százalékkal emelkedett az ipari kibocsátás.     Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a kissé csalódást keltő teljesítményt részben magyarázhatja a német ipar gyengélkedése is, amire a német ipari megrendelésállomány jelentős zsugorodása is utal. Az elemző pozitívumként értékeli, hogy a szeptemberi mélypont után felfelé araszol az ipari kibocsátás. Vélhetően az autógyártás és a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok teljesítettek gyengébben – fogalmazott a szakértő az MTI-hez eljuttatott elemzésében.    Az első 11 hónapban az ipar csak 1,0 százalékos növekedést tudott elérni éves bázison, és ennél várhatón nem lesz nagyobb az egész éves teljesítmény; decemberben az Audi átállt a kétműszakos termelésre, ami egyértelműen negatívan hathatott a teljes ipari kibocsátásra az év utolsó hónapjában – közölte Virovácz Péter.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője értékelésében kifejtette: a tavaly novemberi adatok megerősítik azt a képet, amely szerint 2016-ban az ipar nem tudott érdemben hozzájárulni a magyar gazdasági teljesítményhez.    A szakértő úgy véli, mivel az iparon belül nagy hányadot képvisel az exportorientált termelés, és Magyarország legfontosabb közvetlen külkereskedelmi partnere továbbra is gyengélkedik, a magyar ipar kilátásai nem adnak okot az optimizmusra.     Várakozása szerint idén enyhén növekedni tud majd az ipari termelés volumene, de a 2014-ben és 2015-ben látott 7-8 százalékos tempótól jelentősen elmaradhat.    A tavaly novemberi ipari és kiskereskedelmi forgalmi adatok alátámasztják az Erste 2016-ra vonatkozó becslését, amely szerint tavaly az éves GDP növekedési üteme 2,1 százalék lehetett – hangsúlyozta Ürmössy Gergely.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában kifejtette: az előző hónapok visszaesése és a viszonylag gyenge novemberi teljesítmény annál váratlanabb volt, mivel  a feldolgozóipari beszerzési menedzser index szeptembertől meredeken ugrott és október-novemberben is kiemelkedően magas volt, illetve a német Ifo index alakulása is az ipari termelés élénkülését vetítette előre. Így egyedi tényezők állhatnak az ipari termelés gyengélkedése mögött – közölte.

Az elemző úgy látja, hogy a következő hónapokban újra élénkülhet az ipari termelés, amit a hazai és európai konjunktúramutatók is alátámaszthatnak, de decembertől az Audi műszakcsökkentése fékezheti a növekedés ütemét. A feldolgozóipari foglalkoztatás növekedése szintén az ipar várható élénkülését jelzi előre.

Tavaly a korábbi várakozásoknál alacsonyabb, 1,3-1,5 százalék körüli lehetett az ipari termelés növekedése, ami az alacsony tavalyi bázis és egyes új kapacitások üzembe helyezése miatt az idén 3,5-4 százalékra gyorsulhat. Lényegesebb erősödésre 2018-ban számít a szakértő, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások jelennek meg.