Részben kínai lett a Tesla

Tesla
A Tencent Holdings kínai technológiai óriásvállalat 1,78 milliárd dollárért 5 százalékos részesedést szerzett az elektromos autókat gyártó Teslában. A Tencent mintegy 8,2 millió Tesla-részvény birtokába jutott, amivel az amerikai vállalat egyik legnagyobb tulajdonosává vált.

A legnagyobb részvénytulajdonos Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója, aki a december 31-i adatok szerint nagyjából 21 százalék részesedéssel bírt a vállalatban.  A Tesla azt tervezi, hogy idén júliusban elkezdi a széles vásárlóközönségnek szánt középkategóriás Model 3 sorozatgyártását, amihez a hónap elején 1,2 milliárd dollárt gyűjtött részvény- és átváltoztatható adósságinstrumentum eladással.

Kínai vállalatok agresszív beruházásokba kezdtek az elektromos autókat gyártó cégekbe, miközben egyre szigorúbbá válnak a károsanyag-kibocsátási előírások az országban. Több, elektromos autók gyártásával foglalkozó kínai startupba – köztük a LeSee, a NextEV, a Future Mobility és a Qiantu Motor nevű cégekbe – is beszálltak olyan nagy internetes vállalatok, mint az Alibaba vagy a Tencent.

A média, internet, reklám és fejlett technológiai befektetésekre összpontosító Tencent két évvel ezelőtt társult a Hon Hai Precision Industry és a China Harmony Auto Holding nevű cégekkel az elektromos autók nyújtotta lehetőségek kiaknázására. A Tencent és a Hon Hai által támogatott Future Mobility azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2020-ra létrehozza az önvezető elektromos autót.