GPS helyett kínai lesz a navigációnk?

A jövő év végéig elegendő számú műhold áll Föld körüli pályára ahhoz, hogy navigációs szolgáltatást nyújtsanak az Egy Övezet – Egy Út kezdeményezésben részt vevő államokban, az évtized végéig pedig már globális lefedettséggel fog működni a kínai Beidou műholdas navigációs rendszer – jelentette be a China Satellite Navigation System Committee elnöke a szakma éves közgyűlésén.

Kína 2018-ig legalább 18 műholdat helyez pályára a Beidou navigációs rendszerhez, ebből az idei év második felében hat-nyolcat – közölte Wang Li, a műholdas navigációs rendszerekkel foglalkozó bizottság elnöke. A 2018 végéig Föld körüli pályára helyezett műholdak száma elegendő lesz ahhoz, hogy navigációs szolgáltatást nyújtsanak az Egy Övezet – Egy Út kezdeményezésben részt vevő államok számára – tette hozzá. Az évtized végére pedig kiépül a műholdak globális lefedettséget biztosító hálózata.

Kína 2000-ben kezdte meg saját navigációs rendszerének a kiépítését annak érdekében, hogy megszüntesse függőségét az amerikai GPS rendszertől. A rendszer 2012 óta már navigációs, pontos idő és üzenetküldési szolgáltatásokat nyújt az ázsiai és csendes-óceáni térségben.