Mi lesz a Ducatival?

Az olasz Ducati motorkerékpár gyártó vállalat értékesítését tervezi a Volkswagen konszern stratégiai átszervezési programjában – tájékoztatták a Reuters hírügynökséget az ügyben jól értesült források.

A Volkswagen az elektromos járművek gyártását és a mobilitási szolgáltatásokat helyezi előtérbe és erre több milliárd eurót költ, miközben több ezres létszám-leépítésre készül a hagyományos autógyártási üzletágában és igyekszik megválni a fő tevékenységi köréhez nem tartozó üzletágaktól is.    A Ducati 2012-ben került 860 millió euróért a Volkswagen leányvállalata, az Audi birtokába. A Reuters hírügynökséget tájékoztató források szerint a Volkswagen az Evercore befektetési bankot bízta meg a Ducati márkában rejlő üzleti lehetőségek felmérésével, beleértve a márka értékesítését is. Döntés azonban még nem született az ügyben – hangsúlyozták.
A Volkswagen az Audihoz irányította át a Reuters hírügynökség érdeklődését, a kérdés megválaszolását az Audi is és az Evercore is elhárította.

A Ducati tavaly mintegy 100 millió euró adó-, kamatfizetés és amortizáció előtti (EBITDA) eredményt ért el, ami a Ferrarihoz hasonlóan 15-ös szorzót alkalmazva 1,5 milliárd euróra teszi piaci értékét. Az Audi 2016-os mérlegében a Ducati tavaly 593 millió eurós bevétellel és 51 millió eurós egyszeri tételekkel kiigazított működési eredménnyel szerepelt.

Piaci szakértők szerint a Ducati kínai vagy indiai cégek, vagy esetleg olyan befektetői konzorcium érdeklődését keltheti fel, mint amelyik például a brit Aston Martin sportkocsi gyártót vásárolta meg 2007-ben. A lehetséges vásárlót valószínűleg sokkal inkább a márka presztízse fogja érdekelni, mint maga a megszerezhető technológia. Az pedig teljesen bizonytalan, hogy ágazati versenytársakat, például a Polaris, a Harley Davidson, a Suzuki, a Honda vagy a Kawasaki motorkerékpár gyártókat érdekelheti-e a Ducati megszerzése. Amennyiben azonban a Volkswagen nem kap megfelelő ajánlatot, előfordulhat az is, hogy a tradicionális olasz motorkerékpár gyártó cég tőzsdére vitele mellett dönt – mutattak rá szakértők.