Percenként negyven autót adnak el Kínában

Kínában csökkent az új autók eladása áprilisban havi és éves szinten, elsősorban azért, mert a megemelt forgalmi adó hatására visszaesett a kereslet.

A Kínai Autógyártók Szövetsége (CAAM) közölte, hogy a világ legnagyobb autópiacán 1,7 millió új autót adtak el áprilisban. Ez éves szinten 3,7 százalékos, havi összevetésben 1,7 százalékos csökkenés.    A teljes gépjárműparkot tekintve – személyautó, autóbusz, teherautó – 2,2 százalékos csökkenést mértek áprilisban éves szinten, az eladott járművek száma 2,1 millió volt.

Kínában tavaly rekordmennyiségű, 28,03 millió autót adtak el, ami éves szinten 13,7 százalékos növekedés. Az éves növekedési ütem szeptemberben volt a legmagasabb 26,1 százalékkal, ez egyben az utóbbi több mint három év legjobb adata is volt. Az értékesítés bővülését jelentősen támogatta, hogy a kínai kormány 2015 októberétől a múlt év végéig megfelezte, 10 százalékról 5 százalékra csökkentette a kis teljesítményű – az 1,6 liternél kisebb hengerűrtartalmú motorral felszerelt – gépkocsik adóját. Az idén már magasabb, 7,5 százalék a forgalmi adó, 2018-ban pedig visszaemelik 10 százalékra.    A CAAM várakozása szerint idén egyszámjegyű lesz az autóeladás növekedése Kínában.

Az április végével záródott idei első négy hónapban 7,7 millió új gépjárművet értékesítettek, ez 2,5 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest.