300 millió forint profitot termelt a BKK

Pénzügyi szempontból jó éve volt a főváros közlekedésszervező cégének, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.-nek, amely az elmúlt évben közel háromszázmillió forint profitot termelt – derül ki a társaság beszámolójából, amelyet a Világgazdaság ismertetett.

A BKK 2026-ban 181,9 milliárd forint összbevételt realizált, ebből több mint 89 milliárd volt a belföldi értékesítés nettó árbevétele, ez azonban csökkent 2015-höz képest, egyebek között azért is, mert tavaly átadták az agglomerációs közlekedést és a HÉV-et. Az egyéb bevétel meghaladta a 92 milliárd forintot.

A jegyek és bérletek értékesítéséből tavaly 63,7 milliárd forint folyt be, ami kétmilliárdos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A beszámolóból nem derül ki, hogy mi állhat ennek hátterében, de miután az elmúlt évben sem emelkedtek a tarifák, így ez a növekvő utasszámmal vagy az értékesítés szerkezetében bekövetkezett változással magyarázható, vagyis lehet, hogy tavaly többen vettek például bérletet, mint korábban.

Az elmúlt évben jelentősen megnőtt a pótdíjakból befolyó összeg is, ebből tavaly több mint másfél milliárd forint bevétele származott a BKK-nak, míg egy évvel korábban nem érte el az egymilliárd forintot sem.

A Világgazdaság cikke szerint úgy tűnik, mintha kevesebben használnák, vagy rövidebb távon vennék igénybe a közösségi kerékpárokat (Bubi), tavaly ugyanis nyolcmillió forinttal kevesebb, 83 millió forint bevétele származott ebből a forrásból a BKK-nak.