Kevesebb autót, de több hibridet és elektromost vettek a kínaiak

Csökkenő autópiaci forgalom mellett emelkedett az elektromos és hibrid autók (new energy vehicles, NEV) értékesítése májusban Kínában.

Az autógyártók szakmai képviseleti szervezete, a CAAM (China Association of Automobile Manufacturers) kimutatása szerint májusban 45 ezer NEV, elektromos és hibrid hajtású gépkocsit értékesítettek Kínában, 28,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A májusban gyártott NEV gépkocsik száma az előző évihez képest 38,2 százalékkal emelkedett, 51 ezerre.

A teljes autópiaci forgalom májusban az áprilisi eladásokhoz képest 0,6 százalékkal, 2,1 millióra emelkedett, ami 0,1 százalékkal marad el a 2016. májusitól. A legyártott autók száma májusban 2,4 százalékkal, 2,09 millióra csökkent az előző havihoz képest, de 0,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Áprilisban 2,2 százalék volt az éves csökkenés, 20 hónapja a legnagyobb mértékű.     A négyajtós személygépkocsik eladása 9,3 százalékkal csökkent májusban, a SUV modelleké viszont 13,5 százalékkal emelkedett. A kisebb kategóriákban nagyobb arányban képviselt külföldi autógyártók, a General Motors, a Ford Motor és a Volkswagen eladásai csökkentek az év első öt hónapjában.

    A haszongépjárművek eladásai, amelyek viszonylag szorosan korrelálnak az ország általános gazdasági teljesítményének alakulásával, átlagon felüli mértékben növekedtek az első öt hónapban. A nagy teherautók eladásai például 18,3 százalékkal emelkedtek.

    A kínai autógyártók képviseleti szervezete, a CAAM (China Association of Automobile Manufacturers) adatai szerint az idei első öt hónapban 3,7 százalékkal nőttek az autóeladások 2016 első öt hónapjához képest, amikor 7 százalék volt a növekedés éves bázison. A CAAM az autóeladások 5 százalékos növekedését prognosztizálta az idei évre.

    Tavaly 13,7 százalékkal nőttek az eladások a világ legnagyobb autópiacán, miután a kínai kormány felére, 5 százalékra csökkentette az 1,6 liternél kisebb lökettérfogatú autók forgalmi adóját. Az adó az idén 7,5 százalékra emelkedett, jövőre pedig visszatér az eredeti 10 százalékos szintre.