Idén még nem termeltek ki ennyi olajat

olaj-, Rosznyefty, orosz olaj, kőolaj
Júniusban az előző havihoz képest napi 280 ezer hordóval idei csúcsra emelkedett az OPEC olajtermelése a Reuters hírügynökség olajpiaci kereskedők, szállítmányozók és piackutató cégek körében végzett felmérése szerint.

A növekedés az OPEC, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete termeléskorlátozó megállapodása alól mentesített két tagország, Nigéria és Líbia termelőkapacitásának a helyreállítására vezethető vissza, miközben a többi tagország közel száz százalékban betartotta termeléscsökkentési ígéretét.    A felhalmozott globális nyersolajkészletek nagysága miatt a nigériai és a líbiai termelés növekedése kockára teszi az OPEC által a világpiaci árak stabilizálására kezdeményezett termeléscsökkentés eredményességét. Amennyiben a két ország termelése tovább növekszik, valószínűleg erősödni fog a követelés is a szervezeten belül, hogy rájuk is terjesszék ki a korlátozási megállapodás hatályát.

“Az OPEC termelésének a növekedése még messzebbre tolja ki a világpiaci egyensúly helyreállításának az időpontját” – mutatott rá Carsten Fritsch, a Commerzbank olajpiaci elemzője Frankfurtban.

Az OPEC eredetileg az idén januártól fél évre tervezte volna csökkenteni termelését napi 1,2 millió hordóval. A szervezeten kívüli nagy olajtermelők, közöttük Oroszország ehhez még együttesen napi 600 ezer hordós csökkentéssel csatlakoztak. Az OPEC és a szervezeten kívüli termelők legutóbbi találkozójukon májusban a megállapodás hatályát a jövő év márciusáig terjesztették ki.

A júniusi termelésnövekedés legnagyobb hányada Nigériának tulajdonítható, ahol megindult a korábban fegyveres támadásoknak kitett létesítmények helyreállítása. A nigériai export emiatt várhatóan még tovább növekszik majd és augusztusban már legalább napi kétmillió hordó is lehet, ami 17 havi csúcs.

A líbiai export júniusban eléggé ingadozott, de átlagban elérte a napi egymillió hordót, ami négy éves csúcsnak számít. A polgárháború 2011-es kitörése előtt az ország napi 1,6 millió hordó olajat exportált.

Szaúd-Arábia napi 40 ezer hordóval termelt többet júniusban az előző havinál, de korlátozási ígéretét ezzel együtt is száz százalékot meghaladó mértékben betartotta. Júniusban így 564 ezer hordóval termelt kevesebbet kvótájánál, szemben 486 ezres csökkentési ígéretével.

A líbiai és a nigériai termelésnövekedéssel együtt az OPEC júniusban napi 820 ezer hordóval termelt több olajat napi 32,5 milliós céljánál.