Négy vezéráldozatot hozhat az ősz

Szeptember 29-én lesz az Audi legközelebbi igazgatósági ülése, ahol személyi kérdésekről is szó lesz. A Handelsblatt úgy tudja, négy csúcsvezetőnek ajtót mutatnak, de a vállalat feje a helyén maradhat.

A lap szerint távozik az Audi vezérkarából Dietmar Voggenreiter értékesítési és marketing vezető, Hubert Waitl termelési igazgató, Axel Strotbeck pénzügyi igazgató és Thomas Sigi személyzeti vezető. A vállalat első embere a helyén marad, Rupert Stadler továbbra is élvezi a Volkswagen AG-t irányító Porsche és Piech családok bizalmát. Stadlert ugyan májusban újabb öt évre kinevezték az Audi élére, de azóta újabb nehézségek gördültek az autógyártó útjába: rosszak az eladási adatok, fokozódik a dízelügy, Kínában értékesítési káosz van, már a Porsche AG vezetői is támadják és csalással vádolják a négykarikásokat, sorra jelentik be a visszahívásokat és most kiderülhetnek a legnagyobb német kartellbotrány terhelő részletei is.

Rupert Stadler távozását már többször megszellőztették a sajtóban, a vállalatvezető tíz éve irányítja az Audit. A márka egyelőre távol áll céljától, hogy 2020-ra elhódítsa a világ vezető prémiumautó-gyártója címet. Az év első felében 4,7 százalékkal csökkentek az eladásai (908 ezer 950 autó), a BMW mögött csak a harmadikok, ráadásul a bajorok 5,02 százalékot javítottak tavalyi eredményükön és 1,04 millió autót adtak el. Nem úgy tűnik, hogy a Mercedes-Benz feladná elsőségét, a stuttgartiak 14 százalékkal több, 1,14 millió autójukat értékesítették 2017 első hat hónapjában. Legnagyobb, kínai piacán 12 százalékot esett az Audi, a helyi FAW-kereskedők bojkottálják a márkát a konkurens SAIC vállalattal kötött együttműködés miatt.

Biró Csongor