30,1 milliárd eurós árbevételt ért el az Audi az első félévben

Az Audi-csoport az idei év első hat hónapjában 30,1 milliárd eurós árbevételt és 2,7 milliárd euró működési eredményt ért el. Az előző év hasonló időszakához képest az Audi javított működési teljesítményén, az operatív árbevétel-arányos nyereségráta elérte a 8,9 százalékot, amely egyértelműen a célként meghatározott 8 és 10 százalék közötti célsáv tartományon belül van.

Az Audi márka világszintű kiszállításai elmaradtak a 2016. első felében regisztrált eredményektől, amelynek oka egy, a kínai piacon tapasztalt átmeneti visszaesés volt. Júniusban a darabszámok ismét emelkedtek Kínában, ahol végül a valaha volt legjobb eredménnyel zárta a márka a hónapot. A vállalat bővülő kiszállításokra számít világszerte az év második felében, azonban az új modellekkel kapcsolatos előzetes kiadások nagyobb hatással lesznek a pénzügyi eredményre, mint az év első hat hónapjában.

„Az első Audi Summit alkalmával tartott világpremierjével az új Audi A8 jelentette az új modellek offenzívájának első lépését.” – nyilatkozta Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke. Az Audi zászlóshajójának új generációja a világ első, sorozatgyártású, a magas fokon automatizált közlekedést lehetővé tévő autójaként mutatkozott be és a mild-hibrid vagy a hálózatról tölthető (plug-in) hibrid formában megjelenő nagyfeszültségű technológiával egy teljes modellsorozatot kínál elektromossá alakított hajtásrendszerrel. „2018. közepéig négy további kulcsfontosságú modellsorozatunk legújabb generációját mutatjuk be. Ezen kívül a legmagasabb kategóriában is bővítjük modellkínálatunkat, a jövő évben érkezik ugyanis az Audi Q8 és a teljesen elektromos Audi e-tron is.” – tette hozzá Stadler.

Januártól június végéig az ingolstadti székhelyű vállalat összesen 908 955 kiszállítást teljesített (2016. január – június: 953 293 darab). Az Audi-csoport árbevétele az év első felében elérte a 30 143 millió eurót (2016. január – június: 30 134 millió euró). Működési eredménye 2680 millió euróra nőtt (2016. január – június: 2401 millió euró vagy 2666 millió euró a különleges tételek korrekciója után), az operatív árbevétel-arányos nyereségráta pedig 8,9 százalékra emelkedett (2016. január – június: 8,0 százalék vagy 8,8 százalék a különleges tételek korrekciója után).

A konszern adózás előtt eredménye 2017 első félévében elérte a 2798 millió eurót (2016. január – június: 2190 millió euró), amely többek között a pénzügyi bevételek jelentős emelkedésének volt köszönhető. Pozitív hatással voltak az eredményre – egyebek mellett – a HERE vállalatnál az első negyedévben megjelenő új befektetők, így a tőkemódszerrel elszámolt befektetésekből származó bevétel 183 millió euróra növekedett.

A nettó pénzforgalom az első félév végére 1879 (2016. január – június: 2085 millió euró) millió euróra csökkent, amely magában foglalja a dízel kérdéssel összefüggő várható, három számjegyű euró milliókra rúgó kifizetéseket.