Új présüzemet épít a világ egyik vezető autóipari beszállítója Székesfehérváron

 A Sapa Profiles Termelő és Kereskedelmi Kft. új présüzemet épít Székesfehérváron, a világ egyik vezető autóipari beszállítójának 6,8 milliárd forintos beruházása 120 új munkahelyet teremt.  A kormány a norvég tulajdonosi háttérrel rendelkező cég beruházásához 1,15 milliárd forint készpénz támogatást adott, amivel segíti az elektromos autógyártás fejlődését Magyarországon.

A város komoly regionális versenyben nyerte el a fejlesztést, amiben a Sapa elektromos autókhoz készít majd magas hozzáadott értéket képviselő megmunkált alumínium alkatrészeket, törésálló ötvözetet. Az új présüzem a legfejlettebb technológiát jelenti, és új fejezetet nyit a cég eddigi magyarországi tevékenységének történetében. A vállalat olyan nagy gyártók közvetlen alkatrész beszállítója, mint az Audi, a Jaguar, az Aston Martin, vagy a Porsche, éves árbevétele 6 milliárd euró. Globálisan több mint 22 ezer dolgozót foglalkoztat, Magyarországon mintegy 1500 alkalmazottja van. A székesfehérvári gyár termelésének 89 százaléka export.

Frank Iepema ügyvezető igazgató elmondta: az első magyarországi üzemük több mint 10 éve jött létre, amelynek fókusza fokozatosan a volumenről az értékre helyeződött át. Az elmúlt években az autóipar fejlődésével jelentősen megnőtt az igény az alumínium termékeik iránt.

A Sapa honlapja szerint a székesfehérvári gyár öt alumíniumsajtoló gyártósorral, többféle felületkezelési technológiával, több mint 200 megmunkáló géppel Európa legnagyobb sajtoló üzemének számít. A Sapa innovatív alumínium megoldásokat kínál számos iparágnak, így a járműipar mellett az építőipar, infrastruktúra, személy- és teherszállítás, és az energiaipar számára. Termelésének több mint 50 százalékában újrahasznosított alumíniumot használnak. A Sapa AS egyrészt a Norsk Hydro ASA, másrészt az Orkla ASA norvég vállalatok 50-50 százalékos tulajdonú vegyesvállalata, 22 800 alkalmazottjuk mintegy 40 országban tevékenykedik.