1 milliárd dollárt költ villanyautó-gyártásra a Mercedes-Benz

Alabamai gyárában készülnek hamarosan a Mercedes-Benz új EQ-márkájú szabadidő-autói. A tuscaloosai üzemre újabb egymilliárd dollárt költ a vállalat.

A Mercedes-Benz egy új logisztikai központot és egy új gyárat is épít a mostani mellé, ahol kizárólag a villanyautókba és plug-in hibridekbe szánt akkumulátorok készülnek majd. A létesítésre és a meglévő üzem fejlesztésére összesen 1 milliárd dollárt költ a Daimler. A beruházás hatszáz új munkahelyet teremt. Tuscaloosát legutóbb 2015-ben újították fel, akkor 1,3 milliárd dollárból alkalmassá tették a gyártást a hibrid modellek összeszerelésére. Új karosszériaüzemet építettek és korszerűsítették a szereldét és a logisztikai rendszert is.

Az EQ-modellek gyártása a következő évtized elején indul, a villanyautók egy soron készülnek majd a hagyományos motorral szerelt változatokkal.

Az új akkumulátorgyár már az ötödik lesz, az amerikai, kínai és német üzemeire 1,8 milliárd dollárt szán a Daimler. A 92 ezer négyzetméteres amerikai üzem építése 2018-ban kezdődik, a gyártás pedig 2020-tól indul.

Biró Csongor