Zökkenőmentesen halad a szoftvercsere a Volkswagennél

A Volkswagennek újabb 2,5 milliárd eurós (3,0 milliárd dollár) kiadása keletkezett a dízelmotorok javításával kapcsolatban az Egyesült Államokban a konszern bejelentése szerint, amivel már mintegy 25 milliárd euróra (30 milliárd dollár) rúgnak a teljes költségei.

A Volkswagen AG 2015 szeptemberében ismerte be, hogy a motorvezérlő szoftver egy illegális funkciójával teljesítette az emissziós tesztek követelményeit. Az amerikai hatóságokkal tavaly kötött megállapodás értelmében a Volkswagen 15,3 milliárd dollárt különített el az érintett 2,0 literes dízelmotorral rendelkező autók visszavásárlására vagy javítására az Egyesült Államokban.     A legutóbbi bejelentés szerint pedig a Volkswagen további 2,5 milliárd eurót (3,0 milliárd dollárt) különít el a javítások és kártérítések korábban becsültnél magasabb költségeinek a finanszírozására.

A közlemény egyúttal hangsúlyozta, hogy Európában viszont zökkenőmentesen halad a botrányban érintett 8,5 millió autó motorvezérlő szoftverének a lecserélése. Az európai modelleknél nincs szükség hardveres átalakításra, csak (a 8,5 millión belül) 3,7 millió 1,6 literes motornál egy kisebb alkatrész cseréjére.

Matthias Müller, a Volkswagen AG vezérigazgatója a Reuters hírügynökségnek adott interjúban szeptember 11-én kijelentette, hogy a kiadásokra elkülönített összegek elegendőek lesznek a keletkező költségek finanszírozására. “Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy ennél többre lesz szükség” – közölte szeptember végén a Volkswagen szóvivője.

1 Comment on Zökkenőmentesen halad a szoftvercsere a Volkswagennél

Comments are closed.