Ötcsillagos a Skoda Karoq

A kompakt SUV-modell a cseh autógyártó következő gépkocsija, amely ötcsillagos minősítést szerzett az Euro NCAP töréstesztjén.

Az Euro NCAP 93 százalékos minősítéssel ismerte el a felnőtt utasok védelmét. Az oldalütközés-teszt során minden kritikus testtáj kellő védelemben részesült. Külön pozitívan emelte ki az Euro NCAP a nyaki gerinccsigolyák védelmét ráfutásos balesetek esetén. A kompakt SUV-modell vészfékrendszere is megbízhatóan működött a belvárosi forgalomban jellemző kis sebességeknél, csaknem minden ütközést megelőzve. Maximális pontszámmal ismerte el az Euro NCAP a gyalogosok lábának védelmét is, de a kompakt SUV-modell a gyalogosok fejét is hatékonyan védi gázolás esetén.

A Karoq egyebek mellett karosszériaszerkezete magas torziós merevségének, nagyvonalúan méretezett deformációs zónáinak, szilárd utascellájának, illetve – például hossztartóiban – a nagy- és legmagasabb szilárdságú acélfajták széles körű alkalmazásának köszönheti kiemelkedő passzív biztonságát. Mindezeken túl a kompakt SUV-modell már alapkivitelében hét légzsákkal – vezető- és utasoldali első légzsák, első oldallégzsákok, első fejlégzsákok és vezetőoldali térdlégzsák – készül. A gyerekülések felső hevederrel (top-tether) és isofix-rendszerrel rögzíthetők, utóbbi kívánságra az első utasülésen is rendelkezésre áll. Ráfutásos hátsó ütközés esetén speciális kialakítású fejtámlák mérséklik a vezető és az első utas számára az ostorcsapás-jellegű mozgásokból származó sérülések veszélyét. A proaktív utasvédelem az ütközést megelőzően megfeszíti a becsatolt első biztonsági öveket, a nyitott ablakokat és a tolótetőt pedig szűk résig zárja. E rendszer számos országban az alapfelszereltség része.

A kocsi kamerák, illetve radar- és más érzékelőalapú vezetői segédrendszerek egész sorát kínálja. A gyalogosfelismerő városi vészfékfunkcióval kiegészített első radarasszisztens a gyalogosgázolások megelőzésében segít. A tolatási fékasszisztens és a keresztirányú forgalom asszisztens korlátozott kilátás esetén figyelmeztet a rejtett veszélyekre.További biztonsági rendszerként egyebek mellett a követési távolság adaptív tartása, az éppen igénybe vett forgalmi sáv tartása, a közlekedési táblák kameraalapú felismerése, a vészhívás-funkció, a közlekedési torlódás asszisztens, illetve a fáradtságérzékelő rendszer is rendelkezésre állhat felárért a Karoq fedélzetén.