Veszik a Fordokat

A Ford jelentősen növelte eladásait az amerikai autópiacon októberben, míg a a Fiat Chrysler és a GM értékesítése csökkent.

A “Detroiti Hármak” közül kettőnek az októberi eladáscsökkenése várható volt szakértők szerint a szeptemberi kiemelkedően jó adatok után.     Elemzők a következő hónapokban az eladások további visszaesésével számolnak részben azért, mert a korábban vártnál minden bizonnyal kevesebb autótulajdonos cseréli le járművét a hurrikánok által megtépázott Texasban és Floridában.    A Fiat Chrysler értékesítése októberben 13 százalékkal, a GM-é pedig 2 százalékkal csökkent, a Fordé ugyanakkor 6 százalékkal nőtt. A Nissan októberi értékesítése az amerikai piacon 8 százalékkal bővült.

Szakértők összességében az autóeladások 2-4 százalékos csökkenésére számítanak októberre. Amennyiben beválik a jóslatuk, akkor egy hét éve tartó folyamatos növekedés ér véget.     Az Egyesült Államokban tavaly több mint 17,5 millió új autó talált gazdára, szakértők az idei évre 17,1 millió körüli eladási adattal számolnak.

Az Egyesült Államokban a havonta értékesített autók általában mintegy 70 százaléka használt jármű. Az LMC Automotive ágazati kutatóintézet azt közölte szerdán, hogy a hurrikánok sújtotta területeken október első három hetében az összes eladott autó 80 százaléka volt használt, azaz “nem tolongtak a károsultak”, hogy új autót vegyenek.