4 százalékkal nőtt a járműgyártás exportja

Októberben az ipari termelés volumene 7,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal nőtt a kibocsátás. Az év első tíz hónapjában a termelés 5,4 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában – erősítette meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 Az előző havi 1,8 százalékos csökkenéssel szemben a feldolgozóipari termelés 29 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 3,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti járműalkatrészek gyártási volumene 8,1 százalékkal nőtt, ugyanakkor a közúti gépjármű gyártásáé 1,3 százalékkal csökkent.    A feldolgozóipari termelésből 12 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 10,7 százalékkal nőtt. Az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 8,2, a híradástechnikai berendezésé 19,9 százalékkal emelkedett. A korábbi hónapok növekedését folytatva a gépgyártása 14,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Idei legnagyobb növekedését produkálta a vegyipar, 7,3 százalékkal nőtt a kibocsátása, nagyrészt a kivitel felfutásának eredményeként.

    Az ipari export volumene 9,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A járműgyártás kivitele 4,0 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipari export 15 százalékát adó számítógép-, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 14,7 százalékkal nőttek. A vegyipar exportja 17,1, a gumiiparé 14,9 százalékkal haladta meg a tavaly októberit, a gyógyszerkivitel viszont 1,5 százalékkal elmaradt attól.

    Az ipar belföldi értékesítése 6,0 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 10,2 százalékkal nagyobb volt tavaly októberhez képest. A gépek, berendezések eladása 11,8, a villamos-berendezéseké 17,8 százalékkal nőtt, a járműipar belföldi értékesítése 2,6 százalékkal emelkedett. A gumiipar belföldi eladásai 24,5, a gyógyszeripar 6,7 százalékkal emelkedtek, a vegyipar belföldi eladásai egész évben elmaradnak az egy évvel korábbiaktól, októberben 22,2 százalékkal csökkentek.

    A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 18,0 százalékkal emelkedett a múlt év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 0,2, az új exportrendelések 21,0 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 8,0 százalékkal elmaradt a tavaly októberitől.