Pukkanhat az Uber

Tovább nőtt az Uber Technologies vesztesége a harmadik negyedévben, miközben a világ legnagyobb internetes fuvarmegosztó cége jogi nehézségekkel és hatósági vizsgálatokkal küzd szerte a világban.

A San Franciscó-i székhelyű vállalat nettó vesztesége 1,46 milliárd dollárra hízott július-szeptemberben, míg az előző negyedévben 1,06 milliárd dolláros deficitet termelt. Az Uber nettó bevételei 14 százalékkal 2 milliárd dollárra emelkedtek a harmadik negyedévben – értesült a Reuters hírügynökség jól tájékozott forrásból.     Magánvállalatként – a tőzsdén jegyzett vállalatoktól eltérően – az Uber nem köteles nyilvánosságra hozni pénzügyi beszámolóit, de az idei év eleje óta elkezdett bizonyos adatokat közzétenni, mivel arra készül, hogy nyilvános részvénykibocsátás révén tőzsdére megy.

Eközben a SoftBank japán távközlési és informatikai konszern vezetésével alakult csoport arra készül, hogy legalább 13,4 százalékos tulajdoni hányadot szerez az Uberben. Egyrészt legalább egymilliárd dolláros közvetlen tőkeberuházást hajtanának végre a vállalatban, másrészt vételi ajánlatot tettek az Uber jelenlegi részvényeseinek.     A konzorcium 32,96 dollárt fizetne az Uber részvényeiért. Ez 32 százalékkal kevesebb annál a 48,77 dollárnál, amelyet a befektetők hajlandóak voltak fizetni az Uber legutóbbi, júniusi tőkegyűjtő akciójában.     A SoftBank sajtószolgálatának közlése szerint az Uber legalább két nagybefektetője, a Benchmark Capital és a Menlo Ventures is megválna részvényeitől.     A Benchmark Capital alap annak idején az első befektetők között volt, és 27 millió dollárt fektetett be az Uberbe. Jelenleg 13 százalékos tulajdoni hányaddal bír a vállalatban, és ennek értékét közel 9 milliárd dollárra becsülik.

Az Uber közel 70 ország 520 városában nyújt internetes fuvarmegosztó szolgáltatást, de idén sorozatos botrányok is sújtották a céget. Bár az Uber értékét 68 milliárd dollárra becsülik tőkevonzási képessége alapján, egyes ágazati szakértők túlzottnak tartják ezt a számot, és a veszteségek alapján félő, hogy a végén lufinak bizonyul és kipukkan a vállalkozás.