Veszik mint a cukrot az autókat az oroszok

Oroszországban a vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt az új autók eladása tavaly, részben a gazdaság erősödésének és ezen keresztül a lakossági kereslet élénkülésének a hatására – közölte a több mint hatszáz, Oroszországban tevékenykedő európai vállalatot tömörítő Association of European Businesses (AEB).

Az üzleti érdekképviseleti szervezet adatai szerint tavaly 1 millió 595 ezer 737 új autót értékesítettek Oroszországban. Ez 11,9 százalékos növekedés 2016-hoz viszonyítva, amikor az eladások még 11 százalékkal csökkentek 2015-höz képest.    Az AEB a múlt év elején jóval kisebb, négyszázalékos eladásnövekedést prognosztizált 2017-re.    Tavaly januárban és februárban még csökkent az eladott autók száma éves összevetében. Március és áprilisban egyszámjegyű, az év további részében már kétszámjegyű volt az eladásnövekedés.

Oroszországban tavaly a legkeresettebb modell a Kia Rio volt, amelyből 96 689-et adtak el, 10,3 százalékkal többet 2016-hoz viszonyítva.     A második és a harmadik helyen két Lada-modell állt. A Lada Granta eladása 6,8 százalékkal 93 ezer 686-ra emelkedett, a Lada Vesta értékesítése pedig 40 százalékkal 77 ezer 291-ra nőtt.    A tavaly a 10 legkeresettebb márka sorrendben a Lada, a Kia, a Hyundai, a Renault, a Toyota, a VW, a Nissan a Skoda a Gaz és a Ford volt.