Malajziában gyártanak francia autókat

Közös autógyártó-üzem működtetéséről írt alá megállapodást a francia PSA Csoport és a malajziai Naza Corporation Holdings az ASEAN-térségnek a francia autógyár modelljeivel való ellátására.

A két autóipari csoport közös vállalati együttműködése keretében a már létező Naza Automotive Manufacturing (NAM) üzem Peugeot, Citroen és DS modelleket is gyárt majd. Az értesülések szerint a PSA saját Efficient Modular Platform (EMP2) gyártási technológiáját honosítja meg a malajziai üzemben.    A közös vállalati megállapodás pénzügyi részleteiről a PSA nem hozott nyilvánosságra részleteket. A Naza vezérigazgatójának a tájékoztatása szerint azonban úgy tudni, hogy a PSA 56 százalékos részesedéssel rendelkezik majd a malajziai üzemben, ami az első gyártóbázisa lesz a délkelet-ázsiai térségben.

A Naza 2004 óta működő NAM üzeme évi 50 ezres gyártási kapacitással rendelkezik és 450 alkalmazottat foglalkoztat. Az üzem az idén a tervek szerint 18 ezer, jövőre 21 ezer autót gyárt majd. A PSA-modellek gyártását már az idén megkezdik az üzemben, az export pedig jövőre indul meg a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tagországokba.