Rekord nyereségre számít a Toyota

Az amerikai adóreformnak és a jen árfolyamcsökkenésének köszönhetően emelte a márciussal záró folyó pénzügyi évre vonatkozó eredmény előrejelzését, egyúttal rekordnyereséget helyezett kilátásba a japán Toyota autógyártó.

A legnagyobb japán autógyártó rekordösszegű 2,40 ezer milliárd jen csoportszintű nettó nyereséggel és 2,20 ezer milliárd jen konszolidált működési eredménnyel számol a márciussal záró 2017/2018-as pénzügyi évében. Legutóbbi, tavaly novemberi prognózisában a Toyota 1,95 ezer milliárd jen nettó nyereséget és 2,0 milliárd jen működési eredményt jelzett. Értékesítési árbevétele szintén rekordösszegre, 29 ezer milliárd jenre emelkedik novemberben jelzett 28,5 ezer milliárd jenről.    A mostani prognózis a nyereség 31,1 százalékos és a működési eredmény 10,3 százalékos növekedését veszi számításba az előző pénzügyi évhez képest 5,1 százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett.

A Toyota prognózisában megjegyezte, hogy az új amerikai adminisztráció tavaly decemberben elfogadott adóreformja egyszeri leírás formájában 291,9 milliárd jennel könnyítette a vállalat adóterheit a pénzügyi év decemberig tartó kilenc hónapos periódusában. A társasági adót 35 százalékról 21 százalékra csökkentő adóreform az idén januárban lépett hatályba.

Pénzügyi éve áprilistól decemberig tartó első kilenc hónapjában a Toyota csoportszintű nettó nyeresége 40,5 százalékkal 2,01 ezer milliárd jenre, rekordösszegre emelkedett elsősorban a végrehajtott költségcsökkentéseknek köszönhetően. A konszolidált működési eredmény 13,8 százalékkal 1,77 ezer milliárd jenre nőtt, az értékesítési árbevétel pedig 8,1 százalékos növekedéssel 21,80 ezer milliárd jenes rekordot ért el.

A folyó pénzügyi évre vonatkozó eladási prognózisát a Toyota szintén rekordnak számító 10,30 millió járműre emelte az előző évi 10,25 millióról. A decemberig eltelt kilenc hónapban 7,85 millió autót adott el a Toyota, többet az előző év azonos periódusában értékesített 7,71 milliónál.