Beszállítói húzták át az Airbus terveit

Az új A320neo modell hajtómű-beszállítójának a késedelmei miatt egyharmadával csökkent az Airbus nyeresége az első negyedévben.

A január-márciusi negyedévben az Airbus 121 utasszállító gépet adott át megrendelőinek, tizenöttel kevesebbet mint egy évvel korábban. A konszern értékesítési árbevétele 12 százalékkal 10,1 milliárd euróra csökkent, a nyereség pedig 283 millió euró lett, közel egyharmadával alacsonyabb a 2017. első negyedévinél.    Az egyszeri tételektől mentes üzemi eredmény (EBIT) 14 millió euró lett, szemben az egy évvel korábbi 19 millióval. Az Airbus tehát a kiszállítások és a bevétel csökkenése ellenére is jobb eredményt ért el az elemzői várakozásoknál. A piac ugyanis 23,9 millió euró üzemi eredmény szintű veszteséget várt, 10,2 milliárd eurós forgalom után.     Az Airbus az idén 800 repülőgépet tervez átadni megrendelőinek, a Boeing pedig 810-815 gépet.

Az Airbus vezérigazgatója Tom Enders szerint “van még bőven tennivaló” annak érdekében, hogy el lehessen érni az idei értékesítési tervet és ez elsősorban a slágermodell, az A320neo egyik hajtómű beszállítóján, a Pratt & Whitney cégen múlik.     Az A320neo gépeknek mintegy felét a megrendelő kívánsága szerint Pratt & Whitney hajtóművel szerelik fel, de a másik hajtómű beszállítónál, a CFM-nél is felléptek már kisebb fennakadások. A vezérigazgató azonban bízik benne, hogy az év hátra lévő részében sikerül behozni a lemaradást. Az Airbus már kezd kifogyni a parkolóhelyekből, ahol az elkészült gépek várakoznak hajtóműveikre. A hajtóművek hiánya úgy tűnik keresztülhúzza az Airbus terveit az A320 és annak üzemanyag-takarékos újabb verziója, az A320neo gyártásának a felfuttatására az elkövetkező években havi 70-re. Harald Wilhelm pénzügyi igazgató szerint azonban a 2019 közepétől tervezett havi 60-as példányszám teljesítése nem forog veszélyben.

A gyenge kereslet miatt azonban visszafogja az Airbus az A330 és annak újabb verziója, az A330neo széles törzsű gépek gyártását. A modellekből 2019-től évi ötven példány készül majd el, tízzel kevesebb az idei tervnél. Az A330neo első példányát az idén nyáron adják át a megrendelőnek.     Az új A350 modellből a terveknek megfelelően az idén havi tíz példány készül el.