Brit vadászgépek védik a román légteret

A brit légierő négy vadászgépének és az ezeket kiszolgáló 160 katonának a fogadtatására rendeztek ünnepi seregszemlét április végén Romániában, a Fekete-tenger partvidékén lévő Mihail Kogalniceanu katonai támaszponton.

A Royal Air Force (RAF) Eurofighter Typhoon típusú brit harci repülőgépei május elsejétől kezdték meg – a román légierő MiG-21 LanceR-jeivel közösen végzett – augusztus 31. tartó járőrszolgálatukat a NATO keleti szárnyának légterében.    A román védelmi minisztérium közleménye szerint a NATO-parancsnokság alatt lebonyolított, megerősített járőrszolgálat az észak-atlanti szövetség légterének sértetlenségét hivatott biztosítani, másfelől a reakció- és elrettentő képességet is növeli, erősíti a román és brit légierő együttműködését.

“A légi járőrszolgálat napi 24 órás folyamatos készenlétet jelent. Ha megjelenik egy azonosíthatatlan célpont, a vadászgépeknek negyedórán belül felfegyverezve a levegőben kell lenniük. Tudomásom szerint ezek a Typhoonok iraki és szíriai küldetésekben is részt vettek, és nagyszerű pilóták repülnek velük” mondta az ünnepségen jelen lévő újságíróknak Daniel Moise román rajparancsnok.

Romániában a Krím félsziget 2014-es orosz annektálása óta egymást érik a nemzetközi hadgyakorlatok. Három éve integrációs egységet (NFIU) avattak Bukarestben a NATO gyorsreagálású erői számára, két éve megalakult Romániában az észak-atlanti szövetség új, délkeleti nemzetközi hadosztály-parancsnoksága, a NATO európai védelmi struktúrájának részévé váltak az amerikai rakétavédelmi rendszer romániai elemei.

Az Oroszországtól tartó tagállamok kezdeményezésére a NATO legutóbbi, varsói csúcsértekezlete a szövetség keleti és déli szárnyának megerősítéséről döntött: a tagországok – a Lengyelországba és a balti államokba telepítendő zászlóaljak mellett – Romániába is előirányoztak egy nemzetközi dandárt.

A román Konstanca kikötőváros civil légiforgalmát is kiszolgáló Mihail Kogalniceanu repülőtéren megszokott a NATO-tagországok katonáinak jelenléte. A támaszpont szolgált egyebek mellett tranzitközpontként az utóbbi években Afganisztánból kivont, hazafele tartó több ezer amerikai katona számára.

1 Comment on Brit vadászgépek védik a román légteret

Comments are closed.