Aratnak a kínai iparvállalatok

Kínában
Washington és Peking kereskedelmi konfliktusainak eszkalálódása és a kínai gazdaság teljesítményének lanyhulása ellenére a kínai iparvállalatok profitja tartja növekedési ütemét.

A kínai központi statisztikai hivatal közölte, hogy az ipari cégek összesített nyeresége májusban 21,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és elérte a 607,1 milliárd jüant (79,2 milliárd euró). A növekedés alig maradt el az áprilisi 21,9 százaléktól.    Az év első öt hónapjában 16,5 százalékkal nőttek a profitok a január-áprilisi 15 százalékkal szemben.    A felmérés azokra a vállalatokra terjed ki, amelyek fő tevékenységükből származó éves árbevétele meghaladja a 20 millió jüant.

A konjunkturális környezet romlását tekintetbe véve a profitadatok meglepően jók. A beruházások 22 éve a leglassabban emelkednek, január és május között csupán 6,1 százalékkal nőttek a múlt év hasonló időszakához képest. Az ipari termelés elmaradt a várakozásoktól és a kiskereskedelemben csak 8,5 százalékos bővülést regisztráltak, 15 éve a legalacsonyabbat.