Beszállt a horvát autógyártóba a Porsche

A német Porsche 10 százalékos részesedést vásárolt az elektromos autók gyártásával foglalkozó Rimac Automobili horvát startup cégben.

A Porsche befektetésének köszönhetően a Rimac Automobili technológia beszállítóvá léphet elő a nagyteljesítményű elektromos autók piacán és megerősítheti saját pozícióját is az elektromos autók gyártásában – közölte a cég.    Lutz Meschke, a Porsche pénzügyi és informatikai igazgatója elmondta: “kivételesen ígéretesnek találtuk a Rimac elképzeléseit és technológiai megközelítését és fejlesztési együttműködés formájában szorosabb kapcsolatok kiépítésére törekszünk vele”.    “Az együttműködés jelentős előrelépés számunkra célunk megvalósításában, hogy az elektromos mobilitás, a hálózatra kapcsolt járművek és a fejlett navigációs rendszerek egyik legnagyobb technológiai beszállítójává váljunk” – mondta Mate Rimac, a Rimac Automobili tulajdonosa.

Mate Rimac tíz évvel ezelőtt “garázscégként” alapított vállalkozása mostanra már mintegy négyszáz alkalmazottat foglalkoztat és a világ legegzotikusabb elektromos autóit állítja elő. Rimac az idei genfi autószalonon mutatta be Concept Two autóját, amely kétezer lóerős motorjával 1,9 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h sebességre, a 600 kilométeres hatótávot biztosító akkumulátorait pedig fél óra alatt lehet feltölteni 80 százalékos töltöttségre. Az autó ára 1,7 millió euró.    Mate Rimac másik vállalkozása, a Greyp Bikes elektromos motorkerékpárokat gyárt.