Kevésbé szennyezi környezetét a Seat-gyár

Az elmúlt hét év során a Seat 35,5 százalékkal csökkentette a gyár környezetre  gyakorolt hatását. A vállalat tovább erősíti és gyorsítja  olyan projektek megvalósítását,  amelyek  maximálisan kihasználják az erőforrásokat, és minimálisra csökkentik a káros anyagok kibocsátását. E cél érdekében  2017-ben megközelítőleg 9 millió eurót fektettek be a projektekbe.

A vállalat az Ecomotiv-gyár  kezdeményezés keretein belül, a Seat PQT (gyártás, minőség és csapat) stratégiájában megfogalmazott projekteket valósít meg. Ezeket a termelékenység és a minőség növelésnek érdekében állították rendszerbe  a martorelli gyárban és a barcelonai Seat Componentes (alkatrészek) üzemben. E célkitűzéseken keresztül a Seat  eredetileg 25 százalékkal kívánta csökkenteni a 2011 – 2018 közötti időszakban a környezetre gyakorolt hatásokat. Ezt a célkitűzést két évvel korábban sikerült elérni, és most a Seat új célja az, hogy 2025-re 50 százalékkal csökkentse a környezetre gyakorolt hatásokat.

Az  iparág európai átlagával összehasonlítva a Seat egy jármű előállításához megközelítőleg feleannyi energiát és 23 százalékkal kevesebb vizet használ, és 65 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki. Az egyik legnagyobb  környezetvédelmi kezdeményezés a Seat al Sol (a Seat a nap alatt) volt, mellyel a legnagyobb napelemes üzem jött létre az európai autóiparban. Ez a rendszer összesen 53 000 napelemmel az egyik legnagyobb  a világon. A napelemes terület 276 000 négyzetméter, ami 40 futball pályának  felel meg, és 17 millió kWh-t termel évente.

Hatékonyabb kémények

A Seat  évente 11,7 GWh-t takarít meg a víz melegítéséhez felhasznált gáz fogyasztásában. Ez egy új berendezésnek köszönhető, amely visszanyeri az egyik műhely karosszériaszárító kemencéi által kibocsátott energiát. A kemencében felszálló meleg levegő egy vízrendszert  melegít, és ezt a vizet később felhasználják a gépkocsik karosszéria-festési folyamataiban. Ilyen módon az energia egy jelentős része ismét felhasználhatóvá válik, és ez feleslegessé teszi a víz külön történő melegítését. Mindezek mellett a kezdeményezés évente 2400 tonna széndioxid kibocsátását előzi meg.

Szennyezést csökkentő járda

A martorelli gyár levegőjének javítása céljából a Seat  megkezdte a fotokatalitikus járdák kialakítását. A járdát titán-dioxiddal kezelt cement lapokból  alakítják ki, mely egyidejűleg szennyező anyagokkal, fénnyel és oxigénnel érintkezve kémiai reakciót indít be,  ami lebontja a levegőben lévő szennyező elemeket (NOx), és azokat vízben oldódó nitrátokká alakítja át. Ilyen módon  fertőtleníti  önmagát és baktériumölő hatása is van. Ezt elsőként a Seat Technikai Központjában alkalmazzák. A szükséges 4000 négyzetméternyi fotokatalitikus járda a szennyezést 40 százalékkal csökkenti. Később ezeket a szennyezést gátló lapokat rakják majd le a 26 000 négyzetméternyi járdákra is az egész üzemen belül, ami a nitrogén-oxidot  éves szinten 5,2 tonnával csökkentheti.

A biodiverzitás megőrzése

A Seat  támogatta egy botanikus   kert  létrehozását is a martorelli Can Casas parkban. Ez 80 különböző hazai  fafajta ültetését jelentette, mellyel egy védett terület kialakítását is elérték a Hyla Meridionalis béka faj számára. A projekt magába foglalja annak lehetőségét, hogy e speciális növény- és állatvilágot  a parkban a QR kód segítségével azonosítsák.

További jelentős kezdeményezés az a kísérleti projekt, amelyet a Seat Componentes üzemben valósítanak meg. A háztartási sütőolaj jelentette kihívás vette rá a vállalatot a Claki elnevezésű projekt beindítására. A használt háztartási főző- és sütőolaj ugyanis szennyezi  a víz körforgását, a környezetet megóvása érdekében, az alkalmazottak egy tartó edényt kaptak, amelyben az otthon elhasznált olajat bevihetik a gyári gyűjtőhelyre, és újra cserélve folyamatosan ide tudják szállítani az elhasznált olajat.