Szakmunkásképzős tanulók építettek tanulmányautót

A Škoda Sunroq tanulmányautó diákok projektjének eredménye. A Škoda szakmunkásképző intézetének 23 diákja nyolc hónapot dolgozott a Škoda Karoq kompakt szabadidő-autó (SUV) nyitható tetős változatán, amelynek külseje bíbor-vörös, üléseinek borítása pedig fehér és vörös színű eredeti bőr.

Az elmúlt, megközelítőleg nyolchónapos időszak során  huszonhárom, 17 és 20 év közötti diák dolgozott a projekten. A hét különböző tanulmányi szakterületről jött diákokat az iskola tanárai, valamint a Škoda műszaki fejlesztési, formatervezési és termelési részlegeinek szakértői segítették.

Az első lépések  az autó karosszériájának megerősítését, illetve a tetőépítmény eltávolítását jelentették. Ehhez mind a négy ajtó módosítására, és a lenyitható hátsó rész  teljes újratervezésére volt szükség. Új ajtóborítást dolgoztak ki az A-oszlopokon  és teljesen eltávolították a B-oszlopokat, aminek következtében a biztonsági övek közvetlenül az első üléseken keresztül kellett átvezetni. A módosított első és hátsó lökhárítók  teszik teljessé a gépkocsi karosszériáján megvalósított változtatások sorát. A 2638 milliméteres tengelytáv  változatlan maradt,  ugyanúgy, mint a gépkocsi hossza (4382 milliméter) és szélessége (1811 milliméter), míg a Sunroq magassága 1480 milliméter lett.

A Škoda 1927-ben alapított, és most 900 nappali tagozatos tanulóval bíró Mladá Boleslav-i szakmunkásképző intézetének diákjai  2014 óta minden évben megalkottak egy tanulmányautót. Az első egy kétüléses Citigo volt, 2015-ben jött a Fabia pick-up, 2016-ban alkották meg a Rapid kupét, 2017-ben pedig a Citigo elektromos  buggy-t.