A Mol beszáll a műanyag-újrahasznosításba

Mol
A Mol-csoport és a műanyaghulladék újrahasznosításával foglalkozó német APK stratégiai együttműködési megállapodást írt alá.

Az együttműködés első lépéseként a Mol támogatást nyújt az APK vállalat merseburgi üzemének befejezéséhez, amely az innovatív, oldószeralapú Newcycling folyamat első üzemeként szolgál majd. Az új technológia komplex műanyaghulladékokból magas minőségű polimereket képes előállítani.    A megállapodás szerint a két társaság továbbá közös kelet-közép-európai projekteket tervez.

A közleményben idézik Horváth Ferencet, a Mol Csoport downstream üzletágának ügyvezető igazgatóját, aki elmondta, a Mol 2030 stratégiának megfelelően tovább erősítik petrolkémiai üzletágukat, és stratégiai együttműködéseik révén tudásintenzív iparágakba is belépnek. Az a céljuk, hogy vezető szerepet töltsenek be az újrahasznosítás terén Kelet-Közép-Európában, a mostani megállapodás pedig e folyamat első mérföldköve.

Klaus Wohnig, az APK ügyvezető testületének tagja a közleményben elmondta, hogy az APK az elmúlt néhány évben pénzügyi befektetői, a MIG Fonds és az AT NewTec finanszírozásával komoly fejlesztéseket hajtott végre a Newcycling technológián, és most éri el a piaci érettséget. Mint fogalmazott, a kelet-közép-európai piacon számos lehetőséget látnak, mivel itt várhatóan erős tendencia mutatkozik majd a hulladéklerakókról és a szemétégetésről az újrahasznosításra történő váltásra. Mivel a Mol erős gyökerekkel rendelkezik ebben a régióban, úgy vélik, tökéletes partnert jelent majd e piacra történő belépésükhöz.

A Mol-csoport 2030-as stratégiájának egyik sarokköve a vállalat petrolkémiai értékláncának kiterjesztése. Ennek keretében a vállalatcsoport a következő évtized végéig 4,5 milliárd dolláros beruházást kíván végrehajtani különféle petrolkémiai és vegyipari növekedési projektekbe.