Rohamtempót diktál a Volkswagen

Rekordnyeresége segítségével rohamtempót diktál a Volkswagen AG az elektromos mobilitás felé vezető úton: a konszern a nagy autógyárak közül elsőként óriásprojektet indít a következő generációs akkumulátorok gyártására.

Hosszabb távon nem tehetjük ki magunkat néhány ázsiai beszállító kénye-kedvének – jelentette ki Herbert Diess, a konszern vezérigazgatója a féléves eredménybeszámoló alkalmából Wolfsburgban.     Közölte: a konszern a kaliforniai Quantum Scape céggel létesített közös vállalatával az elkövetkező két-három évben a végére jár a jelenleg alkalmazott lítiumion-akkumulátorokhoz képest jelentős technológiai előrelépést képviselő szilárdtest-akkumulátorok kereskedelmi hasznosíthatósága problémájának. Amennyiben a tömeggyártás megvalósíthatónak bizonyul, 2022-23-ban beindítják a kísérleti üzemet és 2024-25-ben megkezdik a tömeggyártást. A fejlesztési eredmények bizakodásra adnak okot – mutatott rá.

A német autógyárak jelenleg japán, kínai és dél-koreai gyáraktól szerzik be akkumulátor szükségletüket. Politikai és szakszervezeti vezetők egybehangzó véleménye szerint azonban a következő generációs akkumulátorok gyártásában már nem lenne ajánlatos távol-keleti beszállítókra hagyatkozni.

Herbert Diess a konszern eredménybeszámolója alkalmából fel is vetette egy szilárdest-akkumulátor gyár építésének a lehetőségét valahol Európában, “talán éppen Németországban”. Csalódásának adott viszont hangot, hogy a lítium-ion-akkumulátorok tömeggyártása egyáltalán nem kezdődött meg Európában. “Ez valahol a beszállítók feladata lett volna” – mondta, hozzátéve, hogy a Volkswagen a következő lépést ezért már saját maga fogja megtenni. Ennek érdekében megemelte a Quantum Scape vállalatban tartott részesedését és 100 millió dollárt (85 millió euró) invesztált a kutatási-fejlesztési munkák finanszírozásába.

Nagy pénzt tettünk kockára, de azt azért tudni kell, hogy startup vállalatról van szó és nem minden új ötlet jut el a tömeggyártásig – próbálta csillapítani a vezérigazgató a projekt megvalósításával kapcsolatos túlzott várakozásokat. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Volkswagen a maga részéről mindent meg fog tenni a siker érdekében.