Mi a helyzet a zalaegerszegi tesztpályával?

Az év végén adják át a zalaegerszegi járműipari tesztpálya első három modulját – írja a Világgazdaság az Innovációs és Technológiai Minisztériumra hivatkozva.

Az év végén átadandó modulok között lesz a fogadóépület, amelyben rendezvények tarthatók, a műszaki épület, amely a tesztpályahasználók bázisa lesz, továbbá a dinamikai felület és a kezelhetőségi pálya a vezethetőségi próbákhoz. Átadják a Smart City zóna első részét is, amelyen parkolót és logisztikai udvart alakítottak ki a vezetéstámogató asszisztensek teszteléséhez, valamint egy olyan felületet is, amely a fékek ellenőrzésére alkalmas.

A projekt első üteme összesen 21 milliárd forintba kerül, ebből fizetik a kivitelezés mellett a műszaki beszerzéseket, a teljes projekt előkészítését és tervezését, valamint a terület-előkészítés összes költségét is.

A minisztérium közlése szerint a tesztpálya használata iránt a vártnál is sokkal nagyobb az érdeklődés, de konkrét neveket nem adtak ki a titoktartási szerződésekre hivatkozva. Annyit közöltek, hogy szinte minden jelentős Tier 1 komplett európai rendszerfejlesztővel és a legtöbb európai autógyárral már létesült kapcsolat, illetve már egyeztetnek is.    A tervek szerint az éles működés 2019 tavaszán indulhat.