Vezetőváltás a Mercedesnél

Jövő év májusában Ola Källenius, a Daimler AG fejlesztési igazgatója váltja fel a konszern élén Dieter Zetsche igaztatótanácsi elnököt, a Mercedes-Benz Cars vezérigazgatóját – jelentette be a Daimler.

Dieter Zetsche 13 évet töltött el a Daimler igazgatótanácsának elnökeként. Hivatalát a 2019. május 22-i részvényesi közgyűlésen adja át utódjának. Megbízatása 2019 végén járna le.    Dieter Zetsche két év szünet után, 2021-ben veszi át a Daimler felügyelőbizottságának elnöki tisztét Manfred Bischoff jelenlegi elnöktől.    Dieter Zetsche 1976 óta töltött be különböző pozíciókat a Daimlernél. A konszern élén ő szüntette meg véglegesen az elődje, Jürgen Schrempp által az amerikai Chrysler Group autógyárral létrehozott együttműködést. A Daimler 2007-ben vált meg a Chrysler többségi részesedésétől, 2009-ben pedig a megmaradt kisebbségi részesedésétől is.    A Daimler Dieter Zetsche irányítása alatt szerezte vissza 2016-ban az elsőbbséget a BMW-től a prémium márkák világpiacán.

Dieter Zetsche kiszemelt utódja a 49 éves svéd származású, közgazdász végzettségű Ola Källenius 1993 óta dolgozik a Daimlernél, jelenleg a konszern kutatási és a személygépkocsi üzletág fejlesztési igazgatójaként.    A Daimler a konszern teljes szerkezeti átalakítását, jogilag három teljesen önálló részre bontását készíti elő: külön egységbe tervezi kiszervezni a személygépkocsik és furgonok, valamint a haszongépjárművek és buszok gyártását, illetve a pénzügyi szolgáltatásokat. A konszern szerkezetének az átalakításáról és a most bejelentett vezetőváltásról a Daimler 2019. májusi részvényesi közgyűlése hozza meg a döntést.