Sikertörténet az ácsi raktár automatizálása

Az 1917-ben alapított dán Hartmann a világ első számú öntött rost tojástartó-gyártója, valamint Dél-Amerika vezető gyümölcscsomagolás-szállítója. A Hartmann Hungary Kft. ácsi üzemében közel három éve telepítették azt az automatizált anyagszállító és árumozgató rendszert, amely azóta is sikerrel üzemel.

A Stillel egy cégcsoportba tartozó Dematic közel 70 évnyi tapasztalattal rendelkezik a raktárlogisztikai folyamatok automatizálása terén. A cég filozófiája szerint a célok ismeretében kell helyesen felmérni, hogy mely logisztikai folyamatok automatizálása hozza meg a kívánt eredményeket. A Still/Dematic automatizált raktárlogisztikai megoldásai már Magyarországon is sikeresen üzemelnek. Ennek egyik szép példája az ácsi intralogisztikai rendszer, amelynek megvalósítását a Hartmann a kanadai gyárában már eredményesen működő automatizált anyagmozgató gépek kedvező tapasztalatai alapján kezdte meg.

still_hartmann1

Az üzemben lézernavigációval irányított – a Hartmann vállalatirányítási rendszerébe integrált – hét automatizált anyagmozgató robot dolgozik éjjel-nappal, illetve szükség esetén a műszakokhoz rugalmasan illeszkedve. A rendszer bevezetésével tíz dolgozó munkáját tudta a cég a raktárban kiváltani, de a csökkenő munkaerő-kínálat mellett más szempontok is indokolták az automatizálást. 2015-ben a tojástartógyártó számára elkerülhetetlen volt a gyors és hatékony növekedés, így egyértelművé vált, hogy a meglévő raktár automatizálása és az ehhez kapcsolódó bővítés az egyetlen járható út. A Hartmann pályázatot írt ki a kivitelezésre, amelyet a Still megoldása nyert meg.

A Hartmann mindenképpen úgy szerette volna automatizálni 4000 rakatférőhelyes raktárát, hogy annak kapacitása megmaradjon. Mivel korábban javarészt egymáson, tömbösen tárolták a rakatokat, sok volt a sérülés és nehezen hozzáférhetők voltak az egyes termékek. A beruházás során állványrendszereket építettek, valamint egy csomagoló, palettázó robotot is beszereztek. A két ütemben lezajlott géptelepítés és raktármodernizálás végeredménye, hogy gyorsabban, az árusérülések minimalizálásával tudják az ügyfeleket kiszolgálni, és mindezt úgy, hogy tíz munkással kevesebbre van szükség a folyamatban. A raktárban rend van, minden rakatról pontosan lehet tudni, hogy hol található és a megbízható árumozgató rendszer lekapcsolt villany mellett is működik.

still_hartmann2

A telepített anyagmozgató robotok a Dematic FLV gépcsaládhoz tartozó elektromos villástargoncák. Egy központi szerveren keresztül az ügyfél vállalatirányítási rendszeréből kapják a feladatokat, amelyeket emberi közreműködés nélkül végrehajtanak. A rendszer kezelőfelületén a feladatok nyomon követése mellett mindemellett számos beállítás is könnyedén elvégezhető. A gyártósoron a palettázó robottól egy görgős pályán lekerül a becsomagolt rakat, ezeket a irányítórendszerből kapott impulzusok alapján az anyagmozgató robotok felveszik, kiviszik a raktárba és a kitárolási területen előkészítik a dokkolókhoz, ahonnan manuális vezérlésű Still targoncákkal emelik be a kamionokba.